Srbija dobija prvu farmu divljih svinja

0
2319
Agrosaveti - Farma divljih svinja 01

U okviru lovišta posebne namene „Posavsko lovište – Karakuša“ u Sremskoj Mitrovici, kojim gazduje JP „Vojvodinašume“, tokom 2019. godine biće izgrađeno uzgajalište za divlje svinje, ili, bolje reći, farma, koja će zauzeti blizu 490 hektara u Reprocentru „Maletića lug“ na području opštine Ruma. Biće to prvi objekat takve vrste u Vojvodini i Srbiji koji bi trebalo da unapredi lovni turizam kod nas i donose više novca.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Projekat izgradnje farme divljih svinja sufinansira se novcem Fonda za razvoj lovstva AP Vojvodine, u iznosu od sedam miliona dinara.

„Ukupna vrednost radova i opreme je 14 miliona dinara, a od te sume šest miliona koštaće matični zapat, koji će stići iz najpoznatijih austrijskih uzgajališta divljih svinja, Šparbaha“– naglašava pomoćnik dirktora za lovstvo i ribarstvo u JP „Vojovidnašume“ Branislav Stankov. „U planu je kupovina ukupno stotinu odraslih divljih svinja, i to 80 krmača starosti od dve do četiri godine, i 20 veprova, starih od dve do tri godine“.

ExelGrow Adama 1120x180

Farma divljih svinja iz četiri dela

Predviđeno je da farma divljih svinja bude podeljena u četiri dela. Prvi deo, površine oko 240 hektara, biće namenjen za parenje i prašenje krmača, u drugom delu farme, na 88 hektara, biće prostor gde će prasad rasti, ili stručno rastilište za prasad F-1 generacije, potom treći deo na 26,3 hektara – rastilište za prasad F-2 generacije i poslednji na 132,8 hektara – sazrevalište i dozrevalište za veprove.

PROČITAJTE I...  Završeno naseljavanje jelena običnog u lovišta centralne Srbije

Srbija godišnje od lovstva zaradi između tri i četiri miliona evra, a samo „Vojvodinašume“ godišnje prihoduju oko milion i po evra. Zemlje u okruženju ostvaruju znatno više novca, pa tako Hrvatskoj lov godišnje donese 180 miliona evra, a Mađarskoj čak milijadru.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

„Vojvodinašume“ raspolažu sa 110.000 hektara lovišta

Zato izgradnja farme u „Posavskom lovištu – Karakuša“ pobuđuje pažnju, posebno jer „Vojvodinašume“ raspolaže sa blizu 110.000 hektara lovišta, od kojih je tri četvrtine na otvorenom prostoru, a četvrtina u ograđenom delu lovišta, ali i zato što je „Vojvodinašume“, uz Karađorđevo, kao najpoznatije lovište, ima ukupno 321 lovište na sedam miliona hektara, poput Apatinskog rita, Golije, Deliblatske peščare… U njima najviše ima srneće divljači, jelena, divljih svinja, i sitne divljači – fazana, divljih gusaka i divljih pataka.

Imajući u vidu da je lovni turizam skup sport, lov vikendom u proseku košta 2.800 evra, od farme za divlje svinje u okolini Rume očekuje se da dopuni, ali i popravi ponudu u domaćim lovištima i toj grani turizma donese više novca.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Promocija lovnog turizma

Osim toga, Srbija bi i kod stranih lovaca bila bolje pozicionirana i našla se među prestižnim destinacijama, što sada nije jer lovci hrle u Mađarsku, Češku, Poljsku, Rumuniju. To su zemlje sa dugom tradicijom u lovnom turizmu, raspolažu velikim brojem divljači i luksuzno izgrađenim vilama.

PROČITAJTE I...  Spašeno i ispušteno u Dunav više od 330 kg autohtone ribe

„Farma divljih svinja omogućiće jači razvoj lovstva i povećanje ukupne lovnoturističke ponude u Vojvodini jer će se, pre svega inostranim lovcima-turistima pružiti mogućnost za atraktivan lov trofejnih grla veprova i još atraktivniji i sve zastupljeniji lov divljih svinja prigonom u posebno uređenim poligonima za te namene u okviru JP „Vojvodinašume““– kaže Stankov.

Spyrale Adama 1120x1080

Planom je predviđeno, kaže, da se iz reprocentra „Maletića lug“ već od 2020. godine po dve stotine biološki najvrednijih jedinki divljih svinja svake godine pušta u lovišta JP „Vojvodinašume“, ali i da se divlje svinje nastane i u drugim lovištima u Vojvodini i Srbiji (nacionalne parkove i lovišta lovačkih udruženja).

„Značajno je napomenuti i da će se određeni broj divljih svinja svake godine obnavljati na područjima gde je brojnost ispod biološkog minimuma radi jačanja postojećih grupa divljih svinja“ – ističe Stankov. „Projekat podrazumeva proizvodnju i uzgoj genetski potpuno čistih rasa divljih svinja koje će biti naseljavane u druga lovišta JP „Vojvodinašume“, ali i u ostala lovišta u Vojvodini i Srbiji, čime će se u značajnoj meri unaprediti genetski potencijal i vitalnost postojećih matičnih fondova divljih svinja“.

Zarada 650.000 evra

„Grupni lovovi su najatraktivniji i najtraženiji od bogate klijantele, mahom iz Engleske, Nemačke, Austrije i Španije, pa su lovovi na divlje svinje prigonom prodati godinu unapred, i to je tako već četiri-pet godina u JP „Vojovdinašume“, koje od lova na divlje svinje godišnje prihoduje oko 650.000 evra“ – kaže Stankov. „U našim lovištima matični fond je 4.500 divljih svinja, što je optimalan broj imajući u vidu prehrambene mogućnosti staništa, ali bez obzira na to, ulaganjima u divljači – divlja svinja, jelen, srna u Vojvodini i divokoza i vuk u Srbiji – prihod od lovnog turizma može biti značajno veći, doduše ne brzo“.

Izvor: Agronews, Dnevnik

Prethodni tekstNovi zakon i stabilnije finansiranje ključni za komasaciju
Sledeći tekstProizvodnja šampinjona u Zrenjaninu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime