Lažirali kupovinu mehanizacije i ukrali 20 miliona dinara podsticaja

0
243
traktor
Foto: Pixabay

Zbog malverzacija prilikom kupovine poljoprivredne mehanizacije i korišćenja podsticaja uhapšeno je devet vlasnika poljoprivrednih gazdinstava, dok se za desetim traga.

Coltrane 1120x180

Vlasnici devet poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Srbije uhapšeno je po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu. Osumnjičeni su za prevaru prilikom kupovine poljoprivrednih mašina i naplate podsticaja, dok je za jednim osumnjičenim raspisana potraga, jer je u bekstvu.

Uhapšeni su M.Z., P.V., Ć.N., R.M., M.Z., V.S., J.Lj., D.E. i T.P, a traga se za LJ.A, saopštilo je Tužilaštvo.

Vertigo CC3 728x90

Oni su osumnjičeni da su lažnim prikazivanjem činjenica navodno kupili različite poljoprivredne mašine i na osnovu toga podneli zahtev Upravi za agrarna plaćanja, za ostvarivanje podsticaja za nabavku novih mašina i opreme, a za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura.

Uprava za agrarna plaćanja im je isplatila sredstva čime su osumnjičeni oštetili budžet Republike Srbije za više od 20 miliona dinara.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

Kako navodi Republika, akcija hapšenja je sprovedena nakon višemesečne saradnje Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, Odeljenja za borbu protiv korupcije. Tokom ove istrage prikupljeni su dokazi za osnovanu sumnju da su oni izvršili krivično delo Prevara u produženom trajanju.

PROČITAJTE I...  Tov junadi kao razvojna šansa

Tužilastvo napominje da će nakon saslušanja osumnjičenih, u zavisnosti od njihove odbrane, kao i od činjenice da li su ranije osuđivani, postupajući zamenik Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu predložiti da se prema istima odredi pritvor, ukoliko za to budu ispunjeni zakonom propisani uslovi.

Tekton 1068x180px

U toku istrage ovo tužilaštvo ispitaće svedoke, ovlašćene predstavnike oštećenog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Ukoliko bude potrebno odrediće ekonomsko finansijska veštačenja, te prikupiti sve raspoložive dokaze, nakon čega će biti doneta odluka o podizanju optužnice protiv osumnjičenih ili o obustavi postupka, navodi se u saopštenju.

Podsećamo, ministar Branislav Nedimović nedavno je najavio da će biti pooštrena kontrola trošenja bespovratnih sredstava, kako bi stali na put prevarantima i zaštitili poštene poljoprivrednike koji dobijena sredstva od države ulažu u razvoj svoje proizvodnje.

Baner merlin Flexx

Izvor: Republika

Prethodni tekstBuđenje ranog proleća – nova pčelarska sezona
Sledeći tekstZavršeno naseljavanje jelena običnog u lovišta centralne Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime