Plamenjaču KROMPIRA i PARADAJZA izaziva gljiva Phytophthora infestans. Simptomi se javljaju na listu, stablu i plodu paradajza i na krtolama krompira.
Na listu se javljaju vodenaste pege koje se šire i mogu da zahvate ceo list. Prve pege naječešće nastaju na vrhu ili ivici lista, jer se tu najviše zadržava voda. U vlažnim uslovima na naličju lista pojavljuje se micelijska navlaka bele boje, a za 10 – 14 dana može doći do potpunog propadanja lisne mase.
Patogen koji prouzrokuje plamenjaču KRASTAVCA je Pseudoperonospora cubensis. Pored krastavca ovaj patogen napada i lubenice i dinje.
Prve zaraze su najčešće na lišću starom 5-15 dana, a simptomi zavise od osetljivosti sorte. Najčešće list izgleda kao mozaik svetlozelenih i tamnozelenih pega.
Zaraženi deo lista se suši i postaje krt, a u vlažnim uslovima u okviru pega na naličju lista se javlja prevlaka koju čine kondije i konidiofore.
Ovaj patogen ostvaruje zarazu na temperaturama 10 – 27˚C, a optimum je na 16 – 22˚C.

Plamenjaču LUKA izaziva gljiva Peronospora destructor. Infekcija se javlja kada su temperature od 4 – 25°C (12°C je najpovoljnija temperatura za infekciju), a vlažnost vazduha iznad 80%.
Na mestima gde je ostvarena infekcija lisno tkivo nekrotira i javljaju se izdužene pege koje se šire od vrha ka osnovi lišća. Lišće počinje da vene i da se suši. Plamenjača se brzo širi, te veoma brzo zahvata celu površinu biljke.
Sada kada smo pokrili KAKO DA PREPOZNATE PRVE SIMPTOME PLAMENJAČE PARADAJZA, KRASTAVCA, KROMPIRA i LUKA možemo preći na suzbijanje prouzrokovača plamenjače u povrću.
Visokoefikasan fungicid za suzbijanje plamenjače u povrtarskim kulturama
Savremeno rešenje za suzbijanje plamenjače u povrću je fungicid MAGNETIC koji deluje preventivno, ali i nakon pojave prvih simptoma plamenjače!
Efikasno suzbija prouzrokovače plamenjače u paradajzu, krompiru, krastavcu, crnom luku, grašku, praziluku, plavom patlidžanu, tikvi, lubenici, bundevi i dinji.
Sadrži DVE AKTIVNE MATERIJE (prоpamokarb-hidrohlorid + fluopikolid ) koje imaju različite mehanizme delovanja, tako da nema straha od pojave rezistentnosti na fungicid
MAGNETIC ima KRATKU KARENCU u povrtarskim kulturama:
- 3 dana za krastavac, lubenicu, tikvicu, dinju i bundevu
- 7 dana za paradajz, krompir, crni luk, praziluk i grašak
S obzirom na veoma kišovito vreme, valja istaći i to da je izuzetno otporan na spiranje kišom, pa dugo ostaje na listu biljke i štiti je od plamenjače.
Pogledajte kratak video o preparatu MAGNETIC
Video: GALENIKA – FITOFARMACIJA











