IPARD sredstva za traktore do kraja godine

0
664
Agrosaveti - Pretpristupni fondovi EU za razvoj sela 01

Sredstva iz pretpristupnih fondova EU za razvoj sela, namenjena za kupovinu traktora još nisu podeljena. Kako Novosti saznaju, pristiglo je više zahteva nego što je sredstava, pa se sada razmatra kako da se preraspodeli novac koji je na raspolaganju.

Spyrale Adama 1120x1080

Pretpristupni fondovi EU za razvoj sela

Poljoprivrednici su do 26. februara podnosili papire za odobravanje prava na podsticaje, a pristiglo je 393 zahteva. Za nabavku traktora namenjeno je 4,65 miliona evra.

„Dogovaramo se sa predstavnicima EU kako da prebacimo višak para sa nekih drugih pozicija kako bismo mogli da isplatimo sve zahteve za nabavku traktora“ – kaže ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. „Ukoliko se to ne dogodi, napraviće se rang-lista i počeće raspodela. Do kraja godine će svakako biti završena.“

LIBRETO 1120x180

Kada je reč o nabavci traktora za voćarsku proizvodnju, za šta je konkurs bio prošle godine, a subvencionisala je država, pristiglo je 2.700 zahteva, od kojih je 2.300 ispunjavalo sve uslove. Ostalo je da se isplate sredstva za još nekih stotinak traktora.

PROČITAJTE I...  Opijumska dejstva maka ograničavaju proizvodnju

„U toku je obrada pristiglih zahteva“ – objašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede. „Uprava za agrarna plaćanja ulaže napore da rešenja stignu do poljoprivrednika u što kraćem roku.“

Za nabavku traktora i druge mehanizacije na raspolaganju je 8,3 miliona evra iz fondova EU i budžeta Srbije.

Podsticaji od 5.000 do 700.000 evra

Iznosi podsticaja iz IPARD koje korisnik može da ostvari u proizvodnji i preradi voća, povrća i ostalih useva mogu biti od 5.000 do 700.000 evra, dok se za proizvodnju i preradu mleka i mesa može računati na povraćaj od 5.000 do milion evra.

Izvor: Agronews, Novosti

Prethodni tekstForenzičari mogu da predvide prevare s hranom
Sledeći tekstFarma svinja u Starom Žedniku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime