Farma svinja u Starom Žedniku

0
893
Agrosaveti - Farma svinja u Starom Žedniku 01
Timac AGRO

Porodica Vojnić Hajduk se poslednjih 15-ak godina bavi tovom svinja i ima svoju farmu svinja u Starom Žedniku kod Subotice. Broj krmača u njihovim oborima ne ide ispod 15, a kapacitet im je oko 20 komada.

Kalif-480-EC-1038x172

Farma svinja i „klackalica koja nikada ne staje“

Kako kaže naš domaćin, Branislav, pamti i veoma dobre godine, ali i one kada je planirao da odustane od tova. Međutim klackalica nikada ne staje, te se njegova proizvodnja održala i dan danas.

BASF - Systiva-1068x172px

Agrosaveti - Farma svinja u Starom Žedniku 06

Prošla godina kao i ova se može okarakterisati kao solidna, ali čak i sa dobrom cenom, proizvođač mora kalkulisati i u pravo vreme odreagovati, da li prodati prasad ili nastaviti sa tovom.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti - Farma svinja u Starom Žedniku 07

Kalkulacije ne pravi često, jer se ne može sve staviti na papir. Ima svoje zemlje, pa koncetrat pravi sam, ono što nema jeste soja, jer se kako nam je rekao Branisav, na severu bačke loše pokazala.

BASF - Butisan-1068x172px

Agrosaveti - Farma svinja u Starom žedniku 02

Naš sagovornik trenutno nema problem sa plasmanom, ali svestan je da će uskoro morati poboljšati genetiku, ali i umatičiti svinje, jer on sada ne dobija kao proizvođač nikakve podsticaje na stočarsku proizvodnju, što je zaista šteta, jer se ne radi o maloj proizvodnji. Svestan je da se mora ulagati i u modernije objekte, ali još uvek nije spreman na tu vrstu rizika.

BASF - Caramba-1068x172px

Ratarska koja prati stočarsku proizvodnju

A svaku stočarsku proizvodnju prati i ratarska. Branislav proizvodi pšenicu i ječam, to je ostavio za njih, a primarna mu je proizvodnja suncokreta i kukuruza.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Sanadu

Agrosaveti - Farma svinja u Starom Žedniku 05

Kiša im je pala, kako kaže, u 12 i 5 oko 40-ak litara, te im ostaje da vide kako će se kukuruz pokazati u ovoj sušnoj godini. U odnosu na prošlu naš domaćin je povećao površine pod suncokretom iz, kako kaže, praktičnih razloga.

A biće još promena u setvenoj strukturi. Naime, kultura koja postaje sve popularnije u ovom delu Vojvodine jeste uljana repica. Tamošnji poljoprivrednici kažu da postižu dobre prinose, cena je zadovoljavajuća, pa će i naš domaćin od naredne sezone da se oproba i u proizvodnji ove kulture.

Agrosaveti - Farma svinja u Starom Žedniku 04

„Uljana repica, kao poljoprivredna kultura je veoma zastupljena na ovoj teritoriji. Negde oko 3000 hektara se nalazi pod uljanom repicom. Proizvođači su ostvarili dobre prinose i oni se kreću između 3,3 i 4 tone po hektaru. To je za cenu uljane repice, koju otkupljivači nude, izuzetno povoljno i dobra je računica” – ističe dipl. inž. Nikola Ostrogonac iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Subotice.

Opširnije pogledati u prilogu.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime