Još 37.000 hektara oranica spremno za navodnjavanje

0
743
Agrosaveti - Cpna stanica Kaloča 01

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević pustio je u rad novu crpnu stanicu Kaloča u Adi, koja je deo prve faze realizacije projekata iz Abu Dabi fonda, vrednih ukupno oko 13 miliona evra.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Prema rečima Milićevića, JVP „Vode Vojvodine“ su u prethodnih godinu dana realizovale 11 projekata iz prve faze Abu Dabi fonda, što će omogućiti navodnjavanje novih 37.000 hektara obradivog zemljišta u Vojvodini.

„Cilj je da se na ovaj način podignu svi tehnički kapaciteti i mogućnosti za unapređenje poljoprivredne proizvodnje kroz izgradnju novih zalivnih sistema“, kazao je on, saopšteno je iz Pokrajinske vlade.

ExelGrow Adama 1120x180

Milićević je rekao da je razvoj poljoprivrede jedan od prioriteta u radu Pokrajinske vlade.

„Agrar ima veliki potencijal u Vojvodini, a izgradnja ovakvih crpnih stanica jedan je od koraka da se taj potencijal u potpunosti iskoristi“, naglasio je potpredsednik Pokrajinske vlade.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

On je naveo da je aplicirano za 18 novih projekata vrednih 50,5 miliona evra, u okviru druge faze Adu Dabi fonda.

Time će biti omogućeno navodnjavanje 70.000 hektara oranica u Vojvodini.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Direktor JVP „Vode Vojvodine“ Slavko Vrndžić naglasio je da je država prepoznala značaj izgradnje sistema za navodnjavanje, bez kojih nema stabilne biljne proizvodnje.

PROČITAJTE I...  Uzgoj jabuka u selu Kamendol

On je rekao da na prostoru gde se nalazi objekat „Kaloča“ postoji potencijal za navodnjavanje između 8.000 i 10.000 hektara oranica, te da se u sledećoj fazi poljoprivredna dobra moraju infrastrukturno opremiti da koriste vodu iz crpnih stanica.

Spyrale Adama 1120x1080

Puštanju u rad stanice Kaloča prisustvovali su predsednik opštine Ada Zoltan Bilicki, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Robert Otot i načelnik Severnobanatskog okruga Nikola Lukač.

Izvor: Agronews, Tanjug

Prethodni tekstJabuka Budimka, sorta za organsku proizvodnju
Sledeći tekstInovaLab akreditovan za kontrolu kvaliteta meda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime