Jabuka Budimka, sorta za organsku proizvodnju

0
2890
Agrosaveti - Budimka 01

Jabuka je voćna vrsta koja je najkomplikovanija za gajenje u organskoj poljoprivredi, pogotovo kad se uporedi sa konvencionalnom poljoprivredom gde je zaštita od bolesti i štetočina dugotrajna i kompleksna. Sorte jabuke pogodne za organsku proizvodnju nije lako odabrati ali postoji nekoliko domaćih sorti koje se preporučuju za ovu vrstu proizvodnje u našoj zemlji. Među njima je i budimka.

Spyrale Adama 1120x1080

Budimka je stara sorta jabuke neizvesnog porekla. Pretpostavlja se da potiče iz stare župe Budimlje, a neki smatraju da je doneta iz Male Azije. Kod nas je najviše raspostranjena u slivovima Moravice (gornjeg toka Zapadne Morave) i Ibra (Ivanjica, Arilje, Guča, Lučani, Požega, Užice, Novi Pazar). Gravitaciono područje Požege izvozilo je između dva svetska rata (od 1918. do 1941.) po nekoliko desetina hiljada tona jabuke godišnje, pretežno budimke.

Budimka se danas zadržala uglavnom u brdsko – planinskom području Srbije. Na terenu se mogu naći pojedinačna stabla ili manji zasadi, starosti preko 80 godina, čija stabla daju i po 1.000 kilograma plodova u vrlo ekstenzivnim uslovima gajenja.

PROČITAJTE I...  Raspisan poziv za subvencije u voćarstvu, produžen rok za genetičke resurse

Jabuka brdsko – planinskog područja

Bere se u prvoj polovini oktobra, a čuva do maja. Bujna je i dugovečna. Kruna je u mladosti uskopiramidalna. Stablo budimke na sejancu divlje jabuke u punoj rodnosti razvija vrlo visoku i dosta retku krunu velike nosivosti.

Budimka je jabuka brdsko – planinskog područja (do 800m nadmorske visine), plodnih, relativno lakih i umereno vlažnih zemljišta i severnih položaja. Pratilac je bukve i paprati . Odgovaraju joj sveže noći, umerena vlažnost i blago strujanje vazduha. Otporna je prema zimskim i poznim mrazevima, a osetljiva prema suši, magli i prouzrokovaču čađave krastavosti.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Budimku dobro oprašuju sorte zlatna parmenka, jonatan, zlatni i ružičasti delišes. Kasno počinje da rađa, naročito na sejancu divlje jabuke. U povoljnim prirodnim uslovima uz redovnu agrotehniku rađa vrlo dobro i redovno.

Plod je srednje krupan, loptasto kolačast, često asimetričan. Pokožica je zelenkastožuta, glatka, a sa sunčane strane bledorumena. Na pokožici se nalaze mnogobrojne rđaste lenticele. Meso je beličasto, čvrsto, nedovoljno sočno, slatko do blago nakiselo, dosta skromnog kvaliteta. Dobro podnosi ručnu berbu i transport.

PROČITAJTE I...  Uzgoj aronije na Staroj Planini

Plod budimke uglavnom za industrijsku preradu

Plod se koristi za industrijsku preradu (sok, koncentrat, pektin i sušenje), a u manjoj meri i za stonu upotrebu. Iako je plod budimke skromnog kvaliteta, ipak ima svoje potrošače.

Budimka nije sorta jabuke za savremene zasade. Ona će, međutim, ostati značajna sorta jabuke u brdsko – planinskom području naše zemlje. Pogodna je za proizvodnju jabuke po principima organske proizvodnje.

Vodič za uzgoj organskih jabuka

Ukoliko ste zainteresovani za organsku proizvodnju jabuka može vam koristiti Vodič za uzgoj organskih jabuka koji je priredila priredila Nacionalna asocijacija “Serbia Organica” i namenjena je pretežno onima koji tek ulaze u proces organske proizvodnje:

Vodic za organsku proizvodnju jabuke

Izvor: Agronews, psss.rs

Prethodni tekstVisokokvalitetna srpska hrana na Beogradskom sajmu hrane
Sledeći tekstJoš 37.000 hektara oranica spremno za navodnjavanje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime