Nedimović: Izvoz srpske pšenice u Egipat od decembra

0
725
Agrosaveti - Izvoz srpske pšenice 01

Izvoz prvih količina pšenice iz Srbije u Egipat, zemlju koja je najveći globalni uvoznik pšenice, trebalo bi da počne u decembru tekuće godine ili u januaru 2019, izjavio je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Spyrale Adama 1120x1080

Prvi put posle 30 godina srpski proizvođači će moći da izvoze pšenicu u Egipat, a Srbija je kao država dobila za to sertifikat, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministar Nedimović je naveo da se očekuje da u poslednjoj nedelji novembra i početkom decembra uvoznik obavi kontrolu skladišnih kapaciteta.

LIBRETO 1120x180

Govoreći o budućim koracima u pogledu jačanja izvoza žitarica, ministar je rekao da ono što Srbija planira sa Egiptom, kada je reč o izvozu pšenice, isto planira sa izvozom kukuruza u Kinu i Indoneziju.

Omogućavanje izvoza srpske pšenice u Egipat, konkretan je rezultat zajedničkog projekta Udruženja žita Srbije, Evropske banke za obnovu i razvoj, Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Ministarstva poljoprivrede.

Ulaganja EBRD-a u Srbiji vredna pet milijardi evra

Direktorka Evropske banke za obnovu i razvoj za Zapadni Balkan Žužana Hargitai rekla je da je ta banka do sada u Srbiji uložila pet milijardi evra, od čega je trećina sredstava otišla na finansiranje privatnog sektora, a dobar deo novca za poljoprivredu.

PROČITAJTE I...  Država zakazala sa azotnim đubrivom: Da li sledi protest poljoprivrednika?

Tom prilikom, izrazila je očekivanje da će sa Srbijom biti nastavljen rad na modernizaciji poljoprivrede, te najavila pomoć Srbiji u pogledu bezbednosti hrane i fitosanitarne kontrole, kao i nastavak ulaganja u poljoprivredu, kako bi proizvodi iz Srbije bili konkurentni na tržištu EU.

Direktor agrobiznis sektora za jugoistočnu Evropu u toj banci, Miljan Ždrale, naglasio je da je srpska poljoprivreda jedan od najvažnijih pogona i lokomotiva razvoja srpske ekonomije, te da će biti nastavljena saradnja na promociji srpske poljoprivrede i izvoznika.

Izvor: Agronews

Prethodni tekstKada ti život da malinu, ti napravi džem!
Sledeći tekstPrecizna poljoprivreda u ratarstvu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime