Precizna poljoprivreda u ratarstvu

0
1811
Agrosaveti - Precizna poljoprivreda u ratarstvu 04

Modernu poljoprivredu prate visoka ulaganja koja osiguravaju zadovoljavajuće prinose. Međutim, kada se agrotehničke mere rade odokativno, te investicije postaju mnogo veće ili neodgovarajuće.

Adama Maganic 1120x180

Agrosaveti - Precizna poljoprivreda u ratarstvu 03

Svako povećanje cene proizvodnje znači da se moraju ostvariti maksimalni prinosi sa određene površine, a svaki neuspeh u tome direktan je udar na budžet poljoprivrednika. Zato se samo preciznom poljoprivredom spomenuta ulaganja mogu isplatiti daleko više u odnosu na sistem tradicionalne poljoprivrede.

Dronovi u službi poljoprivrednika

Upotreba dronova i moderne tehnologije osnovni su alati koji poljoprivrednu proizvodnju mogu da učine ekonomičnijom, kaže Jovan Barušić iz firme koja se bavi implementacijom dronova u poljoprivredi.

MPS baneri II

„Poljoprivrednici i dan danas širom sveta rade stvari odokativno, nagađaju. Radeći tako oni ne mogu da predvide problem i ne mogu da reaguju na vreme.“

Agrosaveti - Precizna poljoprivreda u ratarstvu 02

Bespilotne letelice ili dronovi snimaju polja i prikupljaju neophodne podatke kao što su to: premeravanje obradivog zemljišta i nivelacija, brojanje biljaka i analiza korova, analiza stresa i na kraju procena prinosa. Cilj je sagledavanje stvarnog stanja parcela i useva čijom se daljom analizom mogu utvrditi odgovarajuće mere koje će dovesti do povećanja prinosa i smanjenja troškova proizvodnje, ističe naš sagovornik.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Precizna poljoprivreda u ratarstvu 01

„Kada se poseje kukuruz, mi već u fazi 3 lista, možemo da uradimo brojanje biljaka koje su nikle. Tako poljoprivrednik dobija preciznu informaciju. Tako on može da zna da li da presejava, može da uloži reklamaciju semenskoj kući, ili da pregleda mehanizaciju. Dron vidi svaki kvadratni metar parcele, ljudsko oko to ne može.“

Racionalizacija zaštite useva od korova

Veliki deo sredstava u poljoprirednoj proizvodnji potroši se na zaštitu od korova. Novim tehnologijama i taj segment možemo racionalizovati. Analizom podataka može se dobiti tačna informacija koliko je korova zastupljeno u usevu i na kojim tačno lokacijama. Ovo je posebno značajno na velikim parcelama.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Agrosaveti - Precizna poljoprivreda u ratarstvu 05

„Jednostavno ćemo prskati samo tamo gde treba. Pa ako trošite 150 eura za hemiju pa puta hektari… videćete kolika je to ušteda„, ističe naš sagovornik koji ovu tehnologiju implementira čak i u Americi.

PROČITAJTE I...  Manifestacija Dobar dan domaćine 2018

Ovo su samo neki od primera koje dronovi mogu sagledati bolje od čovekovog oka, a detalji koje će vam snimanje obezbediti svaku poljoprivrednu proizvodnju čine ekonomičnijom.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstNedimović: Izvoz srpske pšenice u Egipat od decembra
Sledeći tekstUzgoj pčela i proizvodnja meda u Knjaževcu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime