Kada ti život da malinu, ti napravi džem!

0
1022
Agrosaveti - Domaći sok od malina 04
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Obećavajući dobru zaradu malinjaci su se u poslednje vreme raširili i u vojvođanskim poljima, ali zbog problema sa otkupom i niskom otkupnom cenom, euforija je splasnula. Ipak neki proizvođači su, umesto da se oslanjaju na otkupljivače, otišli korak dalje – na preradu maline.

Spyrale Adama 1120x1080

Obećavajući dobru zaradu malinjaci su se u poslednje vreme raširili i u vojvođanskim poljima, ali zbog problema sa otkupom i niskom otkupnom cenom, euforija je splasnula, jer berba malina iziskuje prilično velike troškove.

Na severu Bačke malinjak je podignut i na poljoprivrednom gazdinstvu Lajoša i Monike Kočiš iz Stare Moravice, ali umesto da se oslanjaju na otkupljivače, otišli su korak dalje i sav rod malina prerađuju, pa u teglice i flaše upakuju džemove, sokove i likere koji imaju prođu na tržištu.

Porodica Kočiš ima malinjak od 1.500 sadnica, na površini od oko 20 ari, koji neguje već tri godine. Lajoš kaže da bi mogao i proširivati malinjak, ali da ne želi, jer je rod koji sada ubira dovoljan za preradu u kućnoj radinosti gazdinstva. „Prvo smo razmišljali u pravcu da ćemo maline prodavati na veliko hladnjačarima, ali kada smo videli kako to sve u poslednje vreme ide uz veliku neizvesnost i nepovoljnu cenu, odustali smo i upustili se u preradu. Iz našeg malinjaka uberemo oko dve tone roda godišnje i sve preradimo“ – objašnjava Kočiš.

PROČITAJTE I...  Organska poljoprivreda porodice Mamužić

Džem, sok i liker od maline

Poljoprivredno gazdinstvo za proizvodnju i preradu malina Kočiš, džemove, sokove i likere prodaje na raznim manifestacijama za negovanje tradicija, vašarima i bazarima zdrave hrane.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Lajoš priča da su zadovoljni onim što su postigli u uzgoju i preradi malina, što ostvaruju zahvaljujući činjenici da imaju veliku baštu na okućnici i sve poslove uspevaju da rade kao hobi.

Domaćin iz Stare Moravice uverava da je za opstanak na probirljivom tržištu najvažnije da se održi kvalitet. Iskustva koje su Lajoš i njegova supruga Monika stekli za tri sezone je da su na pravom putu jer im se mušterije vraćaju, zadovoljne njihovim proizvodima.

„Poverenje mušterija treba steći. Kada preradimo rod iz našeg malinjaka ne otkupljujemo maline od drugih proizvođača. Maline negujemo u uslovima bio proizvodnje, pa tako znamo šta uberemo i prerađujemo i za to možemo da garantujemo“ – kategoričan je Lajoš.

U porodičnom gazdinstvu Kočiš posao je podeljen tako da Lajoš vodi računa o malinjaku i berbi, a o preradi ubranih malina stara se njegova supruga Monika.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja trešanja u Srbiji

Džem od maline koji pravi je bez sitnih koštica, a u ponudi su još sirup od maline i liker, koji se po utvrđenoj recepturi spravlja kombinacijom soka od maline i rakije lozovače.

Efektima prerade malina u porodičnom gazdinstvu Kočiš su zadovoljni, jer je, kako kaže Lajoš, mnogo isplativija nego da se u bescenje maline isporučuju hladnjačarima.

Izvor: Agronews, Dnevnik

Prethodni tekstUzgoj lipske ovce u Despotovcu
Sledeći tekstNedimović: Izvoz srpske pšenice u Egipat od decembra

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime