Obavezan pregled mesa na trihinelu

0
2023
Agrosaveti - Trihineloza 01

U Srbiji je u toku svinjokolj, bliže se novogodišnji i božićni praznici sa obaveznim pečenjem na trpezi, pa veterinari savetuju – kontrolišite meso na trihinelozu.

Orius 1120x1080

Svega 400 dinara, koliko košta pregled u veterinarskoj stanici, mala je cena za potencijalnu opasnost koja vreba od trihinele. Trihineloza je skrivena bolest domaćih i divljih životinja i opasna je što se ne vidi golim okom.

To je parazitska bolest, koja se sa životinja prenosi na ljude, podseća Irena Veljović u Veterinarskoj stanici Aranđelovac. „Radi se o izuzetno sitnom parazitu i ukoliko je životinja zaražena, golim okom nisu vidljive nikakve promene ni na mesu ili unutrašnjim organima. A posledice za ljudsko zdravlje su doživotne, jer parazit ostaje u organizmu zauvek. Nakon što se pojede zaraženo meso, larva odlazi u sve delove čovekovog tela preko creva i krvnih sudova i tu ostaje doživotno učahurena. Zato se preporučuje da se meso obavezno pregleda, jer je to najsigurniji način da se zaštitimo od neželjenih posledica“.

Agil 1120x180

Simptomi trihineloze i kako prepoznati infekciju

Zavisno od opšteg zdravstvenog stanja čoveka, količine unetog mesa kao i broja unetih larvi, tako se i infekcija može javiti već posle nekoliko dana, a u nekim slučajevima i do 45 dana. Pojava temperature, povraćanja, dijareje, muke i malaksalosti najčešće se tumače kao grip ili prehlada i ne mogu odmah ukazati na inficiranost trihinelom. Ukoliko se posle dve nedelje pojavi otok očnih kapaka, bolovi u mišićima, otežan govor ili kretanje, pouzdani su simptomi da je osoba zaražena. Oporavak je dugotrajan a potrebno je napomenuti da se u nekim slučajevima, kod najtežih oblika infekcije, zabeleženi i smrtni ishodi.

PROČITAJTE I...  Srbija i IPARD program: Iskustva proizvođača u Mačvi i Podrinju

Koji deo mesa doneti na analizu?

Po zakonu i Pravilniku o suzbijanju trihineloze, obavezno je posle svakog klanja svinja pregledanje mesa i ispitivanje. Obavezno je doneti na ispitavanje koren dijafragme, to je prečaga koja razdvaja grudnu od trbušne duplje. Važno je da podsetimo da se ne uzima deo koji se vezuje za rebra, nego za kičmu.

„Prema Pravilniku, pregled se obavlja na tom delu i ako bilo gde u organizmu postoji trihinela, tu će da se pokaže„, objašnjava Veljovićeva i dodaje: „Sam postupak ne iziskuje mnogo vremena. Uzorak iz donetog mesa stavlja se na staklene pločice koje se pregledaju u trihinoskopu i to traje oko pola sata“.

Ova analiza je obavezna bez obzira da li su svinje gajene u vlastitom domaćinstvu ili su kupljene. Kako kaže, ljudi koji su 90-ih godina došli iz krajeva u kojima se trihineloza javljala, redovno donose meso na analizu.

Apel Ministarstva poljoprivrede građanima i lovcima

Iako na području Šumadije dugi niz godina nije zabeležen slučaj trihineloze, migracije ljudi i životinja su česte pa oprez nije na odmet. Na to podseća i apel Ministarstva poljoprivrede da se obavezno obave veterinarski pregledi mesa svinja. Kako se infekcija na domaće životinje prenosi sa divljih, apel je upućen i lovcima da prilikom odstrela divljih svinja, takođe obave neophodne analize mesa na trihinelozu.

PROČITAJTE I...  Poražavajuće! Uvezli smo 25.000 tona svinjskog mesa, a samo 1.100 izvezli u 2021.

„Iako kod nas nije bilo trihinele, redovno šaljem meso na analizu. Uzorak odnese neko od ukućana i dok ja uredim svinju iz Veterinarske stanice nazovu da kažu da je sve u redu. Za praznike tu su sada i unučići, pa nema potrebe da se rizikuje“, kaže Branko Milić, koji je nekada radio kao mesar i upoznat je sa opasnostima koje nosi trihineloza.

Izvor: Agronews, Agroklub

Prethodni tekstPovratak beloglavog supa na Staru planinu
Sledeći tekstKada kažem Suncokret, mislim Syngenta

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime