Otkazan protest: Ministarka poljoprivrede razgovarala sa ratarima

0
226
traktor na putu
Ilustracija / Foto: Pixabay
Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Jelena Tanasković, sastala se juče u Požarevcu sa poljoprivrednim proizvođačima. Protest ratara zakazan za danas, neće biti održan.

Adama Asorbital 1120x180

Sastanak je trajao oko dva i po sata. Glavni problem poljoprivrednika je, kako se čulo na sastanku, strah da neće imati kome da prodaju pšenicu jer su skladišta puna, a žetva će biti za oko tri meseca. Drugi problem koji muči ratare je niska otkupna cena pšenice koja je u ovom trenutku 22 dinara.

Kako ministarka Tanasković objašnjava država ne može da utiče na cenu pšenice, ali što se tiče pšenice na zalihama, tvrdi da u skladištima ima 1,2 miliona tona i da već izvesno vreme sa svim ambasadorima koji dolaze u posetu pregovara o izvozu, prenosi eBraničevo.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Ona je najavila da će 3. aprila raspisati javni poziv za dodelu subvencija po hektaru i da će iznositi 9.000 dinara, kao i da će možda u toku godine ponoviti taj javni poziv kad budu imali preciznije stanje o broju parcela koje se obrađuju.

PROČITAJTE I...  Zdrava biljka, zdrav prinos pšenice i ječma - DELARO

Poljoprivrednici su objasnili ministarki da imaju problem da prijave svo zemljište koje obrađuju na eAgrar jer obrađuju veliki broj parcela čiji imovinko-pravni odnosi nisu rešeni. Ona im je odgovorila da na platformi ima opcija zemljište u komasaciji i da obavezno unesu kompletno zemljište koje obrađuju.

1120x180px

Ipak, poljoprivrednici smatraju da bi daleko bolje bilo da dobijaju subvencije ne po hektaru, već po predatoj robi. Konkretne odgovore  poljoprivrednici će dobiti od ministarke na mejl u pisanoj formi.

Prethodni tekstDa li su proizvođači mleka zadovoljni sa novim subvencijama?
Sledeći tekstPrepolovljen broj poljoprivrednih penzionera

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime