Da li su proizvođači mleka zadovoljni sa novim subvencijama?

0
290

U mlečnom govedarstvu u Srbiji, već tridesetak godina ne teku med i mleko, a do pre nekoliko nedelja, od pojedinih predstavnika udruženja proizvođača mleka, mogle su se čuti i izjave da ćemo, ukoliko se nešto hitno ne preduzme, mleko piti iz čašica za rakiju. Nakon nedavnog sastanka sa predsednicom Vlade i resornom ministarkom, stižu optimističnije tvrdnje. Kažu da je napravljen pomak ka stabilizaciji cena sirovog mleka, i da su zadovoljni ishodom razgovora. O ishodu pregovora, kao i o aktuelnoj situaciji u mlečnom govedarstvu, razgovarali smo sa predsednikom Udruženja proizvođača mleka iz Banata, Vukašinom Baćinom, koji je bio jedan od pregovarača u Vladi Srbije. On smatra da su razgovori bili konstruktivni i da je podizanje iznosa za premije sa 10 na 15 dinara po litri i subvencija po muznom grlu sa 25 na 35 hiljada dinara, ulilo tračak nade poljoprivrednicima iz njegovog Udruženja.

Adama Asorbital 1120x180

Udruženje proizvođača mleka iz Banata: Solidan uspeh za prvu rundu predovora

Vukašin nije mogao da sakrije radost na svom licu zbog postignutih mera i iz ličnih razloga. Svega nekoliko dana pre snimanja reportaže, farma porodice Baćina postala je bogatija za žensko tele, što znači da će njegova farma od države dobiti i subvenciju u iznosu od 100 hiljada dinara i više rata, kao podsticaj za zadržavanje ženske teladi na imanju.

PROČITAJTE I...  Tov svinja i bikova: Na bikovima ima zarade, na svinjama samo gubitak

Domaće tržište je preplavljeno mlekom iz uvoza, i prema informacijama iz mlekara, ima ga na zalihama od tri do šest meseci. Na zahtev primarnih proizvođača, država je uvela interventnu meru, koja bi trebalo da spasi domaće stočare od bankrota, a to su prelevmani, odnosno takse na uvoz mleka i mlečnih proizvoda.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

On je podsetio na to da su zbog nestašice mleka na domaćem terenu, mlekare tokom prošle godine uvezle velike količine mleka iz inostranstva, i obustavile otkup od domaćih proizvođača, ili su im nudili sramno niske otkupne cene.

Nekontrolisan uvoz mleka iz drugih zemalja, dodatno je oslabio manje proizvođače mleka, kojima su, da podsetimo, u junu prošle godine pojedine mlekare, plaćale od 24 do 28 dinara za litar mleka. Do decembra, otkupna cena je dostizala i 80 dinara, ali ne u svim delovima zemlje.

1120x180px

Proizvođači mleka su već godinama čuvari socijalnog mira u zemlji

Na sastanku u Beogradu su za istim stolom sedeli predstavnici primarnih proizvođača, prerađivača i trgovinskih lanaca, što je, kako je istaknuto, bio i cilj, da svi učesnici u lancu proizvodnje budu ravnopravni partneri.

PROČITAJTE I...  Zaštita stoke od insekata (muva)

Naš sagovornik napominje da to nije slučaj i u svakodnevnoj praksi, i da primarni proizvođači nikada nisu bili „rame uz rame“ sa ostalim učesnicima u pregovorima. On naglašava da njihovi jedini partneri treba da budu mlekare, a da sa trgovinskim lancima oni nemaju dodirnih tačaka.

Adama Soratel 1120x1080

U izjavi medijima nakon sastanka, ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković je naglasila da minimalna otkupna cena od 80 dinara po litru mleka nije realna, i da minimalna otkupna cena ne može da se uvede u zakon ni za jedan poljoprivredni proizvod, već je reč o preporučenoj ceni. Naš sagovornik se ne slaže sa ministarkinim stavom.

Problemi u mlekarskoj branši nisu nastali preko noći, razgovori se moraju nastaviti

Budući da se njegova porodica bavi proizvodnjom mleka već decenijama, poznate su mu i mere koje su donosile prethodne vlasti. Kako kaže, jedan od najtežih udaraca poljoprivrednicima zadat je prodajom mlekara i mesne industrije strancima dvehiljaditih godina, a sadašnja vlast je, prema njegovom mišljenju, kasno počela da se bavi tim problemom. Pozitivan signal proizvođačima mleka je i najava premijerke i resorne ministarke da će se slični sastanci održavati i ubuduće.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Naš sagovornik kaže da je pokrenuo inicijativu da se državno zemljište koje je dato stočarima, po pravu prečeg zakupa na 10 godina, da im se aneksom ugovora produži na još 10 godina zakupa pod istim uslovima, o čemu će, kako je izjavio u našoj emisiji „U našem ataru“, biti reči na jednom od narednih sastanaka u Beogradu.

PROČITAJTE I...  Uzgoj krava i proizvodnja mleka: Opstajemo „na mišiće“

Sagovornik: Vukašin Baćina, poljoprivredni proizvođač – Jaša Tomić i predsednik Udruženja proizvođača mleka iz Banata

Adama Tomigan XL 1120x180
Prethodni tekstRobne rezerve kupuju 50.000 tona merkantilne pšenice rod 2022
Sledeći tekstOtkazan protest: Ministarka poljoprivrede razgovarala sa ratarima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime