Udruženje STIG: Ratari sutra izlaze na ulice traktorima

0
328
traktor
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Poljoprivrednici udruženja STIG odlučili su se za protest, 23. marta, a zbog problema sa viškom pšenice.

Adama Maganic 1120x180

Poljoprivrednici Stiga su nedavno tražili od predstavnika Ministarstva poljoprivrede odgovor kome da prodaju višak pšenice koji nije izvezen prošle godine zbog odluke države da čuva prehrambenu sigurnost. Za tri i po meseca počinje nova žetva, a oni nemaju kome viškove da prodaju, niti imaju gde da skladište.

Dosta pšenice uskladišteno je kod poljoprivrednika, a ogromne količine su i u silosima, jer veliki otkupljivači sada neće da izvoze, pošto im ne odgovara cena, a kad budu rešili neće ni moći da izvezu. Najgore je što oni sada neće ni otkupljivati nove količine jer bi bili na gubitku. Šta sad da uradi proizvođač uoči nove žetve, kad država nema nikakvu strategiju, kaže Nedeljko Savić za „Politiku”.

MPS baneri II

Zato će 23. marta traktorima blokirati put koji iz Požarevca vodi ka Beogradu, kod mosta na Moravi, prenosi Politika. Na taj korak ih je dodatno podstaklo neodazivanje ministarke Jelene Tanasković na poziv da dođe u Požarevac i razgovara sa poljoprivrednicima Braničevskog okruga.

PROČITAJTE I...  Kako izabrati pravi herbicid i ZAUVEK se rešiti KOROVA u strnim žitima?

Prema rečima Nedeljka Savića, predsednika Stiga, na nedavnom sastanku u Ministarstvu poljoprivrede nije im ponuđeno rešenje, iako je ovaj problem posledica, kako smatraju, odluke države iz prošle godine da zabrani izvoz kako bi sačuvala prehrambenu sigurnost.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Izvor: Politika

Prethodni teksteAgrar: Počela prijava u Elektronski Registar Poljoprivrednih Gazdinstava (eRPG)
Sledeći tekstMladi u poljoprivredi i uspešna proizvodnja belog luka u Idvoru

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime