Proklijala pšenica u Banatu

0
1155
Agrosaveti - Proklijala pšenica 01

U kojoj je meri dugotrajna suša tokom ove jeseni nasmetala pšeničnim poljima u Banatu i da li je sneg stigao u pravom trenutku objašnjavaju stručnjaci, prenosi RTS.

Adama Maganic 1120x180

Ove jeseni na području pet opština Srednjeg Banata pšenica je zasejana na oko 50 hiljada hektara. Zbog dugotrajne suše iznikla je na tek 20 odsto površina.

„Pšenica posejana pre dva i po meseca, zbog dugotrajne suše je tek ponegde iznikla i to u malom procentu. Ove padavine koje su došle početkom decembra doprinele su da je pšenica počela da klija i da niče ovih dana. Palo je oko 50 centimetara snega i dobro je što je sneg pao na vlažno zemljište, koje nije zaleđeno i temperatura zemljišta je oko pet stepeni što je dovoljno za klijanje i nicanje. Sneg će sada štititi pšenicu od mrazeva, a ispod snega odvijaju se i dalje procesi klijanja i nicanja“, objašnjava Vojislav Trkulja, agronom.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Duboko oranje

Pred banatskim ratarima je još jedan izuzetno važan posao – duboko oranje na oko dvesta hiljada hektara. Duboka brazda je do sada stigla tek na oko 50 odsto površina, stručnjaci kažu da će nastavak oranja biti moguć tek kada se sneg istopi na debljinu od desetak centimetara.

PROČITAJTE I...  Jesenja setva: Zašto sejati raznovrstan sortiment

Izvor: Agronews, RTS

galenika Plavo ulje 1120x180
Prethodni tekstMačva: Za seoske kuće nema kupaca
Sledeći tekstPaori zakinuti za oko 11,41 milijardu dinara

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime