Mačva: Za seoske kuće nema kupaca

0
2707
Agrosaveti - Kuće u selima 01

U šabačkim selima sve je više praznih kuća koje su na prodaju, a kupaca gotovo i da nema. Mnogo je više zainteresovanih za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, čija cena, u skladu sa tražnjom, raste.

Spyrale Adama 1120x1080

Za kuće u selima koja su udaljena od grada gotovo i nema kupaca. Najteže se prodaju nekretnine u kojima godinama niko ne živi.

Domaćinstvo u Bogosavcu jedno je od mnogih koji se u šabačkom kraju prodaju. U dvorištu su svi pomoćni objekti, kuća je potpuno opremljena, nalazi se pored glavnog puta za Šabac, i već nekoliko godina čeka novog vlasnika.

LIBRETO 1120x180

Kupci se lakše nalaze za manje porodične kuće sa nekoliko ari zemljišta, tvrdi Slobodan Marković, iz agencije za nekretnine.

„Pouzdano mogu da tvrdim da se za vrednost jedne garsonjere u Šapcu danas može kupiti domaćinstvo u okolini Šapca sa okućnicom do pola hekatara“, kaže Marković.

Ponuda kuća je velika, a najveće cene su u prigradskim naseljima. Prodaju otežavaju i nelegalizovani objekti.

„Ispod  deset hiljada evra ne može se kupiti”, ističe Marković. ”Može da se kupi neka vikendica, i to možda u nekom lošijem stanju. Nije tako jeftino, za deset hiljada evra domaćinstvo se ne može kupiti.“

Oranice i do 10.000 evra

U odnosu na seoske kuće, poslednjih godina znatno je povećana potražnja poljoprivrednog zemljišta. Zavisno od lokacije, hektar plodne oranice u Mačvi košta i do deset hiljada evra.

PROČITAJTE I...  Sajam pčelara Vojvodine 2019.

Izvor: Agronews, RTS

Prethodni tekstSiva ekonomija – gorući problem proizvođača rakije
Sledeći tekstProklijala pšenica u Banatu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime