Prvi Sajam poljoprivrede u Kraljevu

0
690
Agrosaveti - Sajam poljoprivrede u Kraljevu 01

JKP „Pijaca“, pod pokroviteljstvom grada Kraljeva organizovaće od 27. do 29. septembra manifestaciju posvećenu poljoprivredi, a organizatori najavljuju i brojne izložbe, stručna predavanja i nagradne igre za posetioce.

Spyrale Adama 1120x1080

Ideja o održavanju Sajma poljoprivrede u Kraljevu nije nova, ali će ove godine biti realizovana prvi put. Srećko Bojanić, upravnik JKP „Pijaca“ kaže da je njihov cilj bio da što više animiraju kraljevačka preduzeća koja se bave poljoprivredom – klasičnom proizvodnjom, proizvodnjom opreme, trgovinom, hladnjačare.

Sajam na prostoru kraljevačke pijace

Zbog toga što se poljoprivredni proizvođači, trgovci i potrošači svakodnevno sreću baš na prostoru pijace, najlogičnije je, kaže, bilo da sajam bude organizvan baš na tom mestu. Od oko pet hektara površine, koliko zauzima kraljevačka pijaca, 1.600 kvadrata (u sali) zatvorenog i 3.500 kvadratnih metara otvorenog izložbenog prostora obezbeđeno je za izlagače.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Sajam će trajati tri dana, od 27. do 29. septembra, a prvi dan, uz ceremoniju svečanog otvaranja, zamišljen je kao Dan posete i otvorenih pitanja.

Drugi dan biće dan posvećen najmlađima, jer će se organizatori potruditi da na sajam dovedu naše najmlađe sugrađane.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

„U jednom delu sajamske hale biće organizovana mini izložba sitnih životinja i takmičenje za najlepšeg kućnog ljubimca, a za najmlađe, kojima je drugi dan sajma posvećen, predviđene su i nagrade“ – kaže Bojanić.

PROČITAJTE I...  Banatski ratari traže ostavku ministarke poljoprivrede

Dan porodice

Treći sajamski dan radno nosi nazov Dan porodice, zbog želje da što više posetilaca porodično dođe na sajam. I za Dan porodice predviđene su nagrade po različitim kriterijumima, od kojih neki predviđaju nagradu za najbrojniju i za najmlađu porodicu posetilaca.

Prema statističkim podacima organizatora, kraljevačka pijaca u vreme predviđeno za održavanje sajma, svake godine, bez dodatnih događaja, kao što će biti sajam, ima između 7.000 i 8.000 posetilaca svakog dana. Jer, samo zakupaca na ovoj pijaci ima oko 1.200, a prošle godine poslednjih dana septembra svakodnevno je bilo više od 2.400 vozila tokom dana. Zato organizatori očekuju da neće biti problema sa posetom i da će, uz besplatan ulaz, to obezbediti značajnu posetu izložbenom delu.

Za one iz ruralnih delova kraljevačke opštine, iz ušćanskog i ravaničkog kraja biće organizovan prevoz. Zarad bolje organizacije, organizatorima će pomagati volonteri iz kraljevačke Poljoprivredno-hemijske škole „Dr Đorđe Radić“.

Potreban sajam poljoprivrede

Dragan Čorbić, predsednik gradskog Saveta za poljoprivredu istako je da je grad Kraljevo prepoznao potrebe grada za održavanje jedne ovakve manifestacije.

PROČITAJTE I...  Poljoprivredni sajam u virtuelnom okruženju

„Ona je potrebna da naši poljoprivrednici i izlagači ne bi morali uvek da idu u neka druga mesta i gradove i zato pozivam i izlagače, i posetioce da omasovimo ovaj događaj koji će, nadam se, ući u kalendar gradskih dešavanja“ – poručio je Čorbić.

Izlagači će biti iz oblasti zaštite bilja (farmaceutske kompanije koje se bave proizvodnjom fitosanitarnih proizvoda), dolaze predstavnici semenskih kuća („NS seme“ je već potvrdilo svoj dolazak), biće prisutni i proizvođači mesa, proizvođači poljoprivredne mehanizacije.

Zainteresovani (izlagači, ali i posetioci) koji žele da saznaju više detalja o održavanju ovog sajma, mogu da ih potraže na internet adresi www.sajampoljoprivrede.rs.

Izvor: Agronews, krug.rs

Prethodni tekstArapske firme druge po broju hektara u Srbiji?
Sledeći tekstU toku prijave za AgroOrganicB2B u Selenči

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime