Sajam stvaralaštva seoskih žena u Novom Sadu

0
749
Agrosaveti - Sajam stvaralaštva seoskih žena u Novom Sadu 01

U Master centru Novosadskog sajma, 14. oktobra, u periodu od 10-16 časova održaće se 10. sajam stvaralaštva seoskih žena Vojvodine koji organizuje Zavod za ravnopravnost polova.

Spyrale Adama 1120x1080

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini je tradicionalna manifestacija Zavoda za ravnopravnost polova čiji cilj je da promoviše aktivizam, kreativnost i preduzetnički duh žena iz ruralnih područja Vojvodine, poveća vidljivost ove društvene grupe, ali i ukaže na mnogobrojne doprinose žena sa sela očuvanju kulture i života seoskih zajednica Vojvodine. Ovo je prilika da se posetioci, ali i predstavnici institucija, stručna javnost i mediji upoznaju sa bogatim stvaralaštvom seoskih žena koje predstavljaju značajan resurs za razvoj poljoprivrede, turizma ali i lokalnih zajednica uopšte.

Svake godine svoje proizvode iz domaće radinosti, pre svega rukotvorine, vez, tkanice, suvenire i tradicionalnu vojvođansku hranu pripremljenu po starinskim receptima, predstavi blizu 200 seoskih udruženja žena iz svih opština i gradova Vojvodine.

LIBRETO 1120x180

Posetioci će ove godine imati priliku da vide rukotvorine od slame, ljuštike, lutke krpenjče, tkane šalove, krpare, slike od slame, vez i igru sa koncem, i probaju rolovani sir, kisačku sarmu, staparsku listaru, ajvar i pindžur, kompote, salate i druge poslastice iz kuhinje vojvođanskih žena. Manifestacija je izložbeno-prodajnog karaktera, a ulaz je besplatan.

PROČITAJTE I...  Dani ludaje mere rekorde

Međunarodni dan seoskih žena

Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini se održava povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena (15. oktobar). Ovaj dan ustanovljen je Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 2007. godine, kako bi zemlje širom sveta ukazale na poseban doprinos žena na selu, na njihovu ključnu ulogu na selu u unapređenju poljoprivrede i ruralnog razvoja, unapređenju kvaliteta hrane i eliminisanju siromaštva na selu.

Rad sa seoskim ženama predstavlja jednu od vodećih i najvažnijih delatnosti Zavoda. Saradnjom sa preko 300 udruženja žena na selu kroz edukativni i istraživački rad, informatičke obuke i obuke za unapređenje poslovnih veština, Zavod nastoji da doprinese poboljšanju položaja i kvaliteta svakodnevnog života žena u seoskim sredinama.

Različite kulturne, socioekonomske i rodne karakteristike njihovog položaja, žene na selu čine grupom kojoj su potrebne specifične mere podrške, jer su glavne karakteristike njihovog položaja određene radom u poljoprivredi i smanjenim mogućnostima za formalno zapošljavanje van poljoprivrede.

Izvor: Agronews, Agrosmart

Prethodni tekstKraljevo: Otvorena izložba posvećana pčelama
Sledeći tekstUsklađivanje domaćeg ribarstva sa EU propisima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime