Savremena proizvodnja povrća

0
929
Agrosaveti---Savremena-proizvodnja-povrca

Dvadeseto po redu savetovanje pod nazivom Savremena proizvodnja povrća održano je u subotu 09.02. u Novom Sad u Master centru Novosadskog sajma.

Web-baner-OSR-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

Kao i svake godine, na ovom naučnom skupu stručnjaci su se posvetili temama koje muče domaće povrtare. Ono na šta je prosesor doktor Žarko Ilin najviše insistirao je prerada povrća ali i apel ministarstvima za povećanje subvencija.

2-Vertigo-Kalif-Mega-1120x180

‚‚Što se tiče proizvodnje povrća na otvorenom polju, naši profesionalni proizvođači apsolutno primenjuju sve najnovije tehnologije. Sa tog aspekta, imaju vrhunsku proizvodnju na otvorenom polju. Problem proizvodnje povrća u Srbiji u odnosu na Evropu su izuzetno skupi energenti. Nikakve subvencije. 4000 din po hektaru u odnosu na 300-900 eura po hektaru u zemljama EU, zavisi od zemlje do zemlje. Da li naši proizvođači uz skupe energente, uredno plaćenu akcizu na gorivo na sav potrošni repreo materijal, PDV, mogu biti konkurentni proizvođačima u EU. Pa sigurno da nemogu.‚‚ – ističe prof. dr Žarko Ilin.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Sa subvencijama se mora biti konkurentan

Profesor Ilin nije kritikovao mere ministarstva, već je apelovao na poboljšanje mera, i to u kom pravcu.

Banner_728x90

‚‚Dakle, pored svih onih dobrih mera, i Republičkog ministarstva poljoprivrede, pogotovo Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu, jako je vađno, mi to upozoravamao već više od 2 godine, da podrže profesionalne proizvođače. Naravno sa prethodnim merama da nastave, ali da podrže pre svega u skidanju akcize i ako je moguće, da kroz subvencije vrate bar deo koji je uzet kroz PDV. To će dati dodatnu, još dodatnu osdkočnu dasku našim profesionalnim proizvođačima. Imaćemo veću proizvodnju, em za domaće tržište, nego i za izvoz. A onda će država kroz devizni priliv još dodatno zaraditi.‚‚

Biofor baner 728x90

Teme koje su se obrađivale na skupu su uglavnom bile vezane za izvoz povrća i njegovo pravilno skladištenje i preradu. Velika pažnja posvećena je i temama vezanim za zaštitu povrtarskih vrsta.

PROČITAJTE I...  Šta seljaku znači "veći agrarni budžet"?

Prema rečima predavača, Srbija ima veliki potencijal u povrtarsvu. Uz pomoć države i jasnu agrarnu politiku možemo unaprediti naš izvoz. Jer kako svi podvlače, Srbija ima prave i moderne povrtare.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime