Ocene voćarske sezone u 2018 godini

0
2471
Agrosaveti---Ocena-vocarske-sezone---01

2018. godina je za proizvodnju skoro svih voćnih vrsta bila izuzetno teška. Kasni mrazevi na početku godine, visoke temperature tokom proleća. Potom obilne padavine i na kraju jesenja suša. Sve to je uslovilo da sama zaštita i tretiranja budu češća, što je apsolutno dovelo i do većih troškova u samoj proizvodnji.

Spyrale Adama 1120x1080

“Godina je bila veoma teška za proizvodnju. Bilo je problema sa izmrzavanjem na početku vegetacije. Kasnije smo imali jako lošu zaštitu pogotovo kod koštičavih vrsta. Došlo je do defolijacije, retrovegetacije, do ponovnog zametanja plodova, a sve to će se odraziti i na sledeću sezonu.” – kaže prof. dr Zoran Keserović sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta.

“Zaštita je bila za 15-20% skuplja, pošto smo imali problem sa krvavom vaši u proleće, a posle smo imali problem sa žutim i crvenim paukom.” – kaže Nikola Lončar, direktor ZZ Mladi voćari iz Novog Slankamena.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti---Ocena-vocarske-sezone---02

GODINA RODNA, KVALITET LOŠIJI

Godina jeste bila rodna, međutim izostao je kvalitet. Na sve to ni cena mnogih voćnih vrsta nije odgovorila spomenutim izazovima. A tako je bilo i sa jabukom, kaže naš sagovornik, Nikola Lončar.

PROČITAJTE I...  Raste cena za zakup zemlje u Vojvodini

“Rod je bio iznad proseka, ali kvalitet nije bio dovoljno dobar. Negativno je i to što je cena veoma niska, kako industrijske, tako i konzumne jabuke. Došlo je do toga da smo prošle godine industrijsku jabuku prodavali kao što je sad cena konzumne.”  – kaže naš sagovornik, Nikola Lončar.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

A kada pričamo o jabukama, često se može čuti da se uskoro možemo oprostiti od ruskog tržišta. Te se postavlja pitanje, da li su domaći voćari spremni za neka nova tržišta?

Agrosaveti---Ocena-vocarske-sezone---03

“Kada je u pitanju struktura sortimenta jabuke, naši proizvođači su spremni i imaju širok sortiment. Nije kao u Poljskoj gde dominira ajdared. U Srbiji je sortiment prilagođen ne samo Ruskom tržištu, već i evropskom, afričkom i azijskom.”  – ističe profesor Keserović.

“Poslali smo dva kontejnera za Somaliju. Tovar putuje 30-ak dana, tako da sada čekamo da vidimo kako je roba to podnela.” – priča nam Nikola Lončar.

Cena jabuke se lagano povećava, a kako nam je rekao Nikola Lončar očekuju da će prve plodove iz ULO hladnjača izvaditi krajem januara. Nadaju se da će tada i cena jabuka biti daleko bolja.

PROČITAJTE I...  Domaće svinjarstvo: Upaljen crveni alarm

Prethodni tekstUzgoj ILe de france ovaca u Banatskoj Subotici
Sledeći tekstSavremena proizvodnja povrća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime