Unosna proizvodnja kalemova vinove loze, voća i cveća

0
878
Agrosaveti - Kalemovi 01

Proizvodnja kalemova vinove loze, voća i cveća može biti veoma unosan posao. Kalemar i njegov pomoćnik vezivač mogu dnevno da iskaleme 3.500 kalemova, a zarada na 1.000 kalemova može da ide i do 35 evra.

Spyrale Adama 1120x1080

Prema rečima kalemara Žarka Brzakovića iz Stragara kod Trstenika, ako biste počeli da se bavite ovim poslom, koji može biti isplativ jer se na jedan uložen dinar dobijaju dva, potrebno je bar 100.000 sadnica, hektar kvalitetne obradive zemlje, i bar 20.000 evra ulaganja.

„Kalemar i njegov pomoćnik vezivač mogu dnevno da iskaleme 3.500 kalemova vinove loze. Tako da je potrebno da u startu imate bar tri radnika koje morate da platite.“ – kaže Brzaković. „Recimo, za hiljadu iskalemljenih sadnica ruža možete da zaradite 35 evra, a kada se porodično radi, onda dnevno može da se iskalemi i 3.000 sadnica. To znači da porodica može da zaradi stotinak evra dnevno. Za kalemljenje 40.000 sadnica treba dvadesetak dana efektivnog rada, što je za početnike sasvim dovoljno, a tako se može zaraditi i do 1.400 evra mesečno.“

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Raca Pantelić iz Selišta kod Trstenika godišnje proizvede čak 500.000 kalemova vinove loze. On kaže da za ovaj posao morate biti spremni, da imate vešte ruke, ali i dobre učitelje.

PROČITAJTE I...  Efikasnost organske proizvodnje – malina, višnja, paprika

„Postoje firme sa kojima imamo sklopljen ugovor i onda one od nas otkupljuju određeni broj kalemova. Takođe, jedan deo prodajemo vinarijama, ali nešto i izvezemo. Kalemarstvo traži puno odricanja, ali s druge strane može da donese i zaradu.“ – priča Pantelić.

U budžet Srbije je 2017. godine po prvi put uvedena stavka koja se odnosi na pomoć proizvođačima sadnica, odnosno kalemarima. Milena Turk, poslanica iz Trstenika koja je prošle godine bila inicijator donošenja pravilnika za podsticaj proizvodnje sadnog materijala, kaže za “Blic” da su predviđena sredstva do 500.000 dinara po korisniku.

„Prošle godine su po prvi put u budžet Srbije uvrštena podsticajna sredstva za proizvodnju sadnica. Ove godine će za tu namenu biti izdvojeno skoro 115 miliona dinara. Inicijativa je krenula iz okoline Trstenika jer na tom području postoji veliki broj kelamara, koji čak 95 odsto proizvoda izvezu.“ – kaže Milena Turk.

Godišnji prihod Trsteničana čak 20 miliona evra

Najveći proizvođači i izvoznici kalemova u Srbiji žive u okolini Trstenika. Trstenički kalemari godišnje proizvodu od 10 do 12 miliona komada loznih kalemova, osam miliona komada voćnih sadnica i nekoliko desetina miliona komada sadnica ruža. Danas je preko 80 odsto proizvodnje u moravskim selima sertifikovano. Proizvede se oko 12 miliona sadnica vinove loze i zajedno sa voćnim sadnicama zapadnomoravski kalemari ostvaruju prihod od oko 20 miliona evra. Čak 85% proizvoda sa ovog područja se izveze, uglavnom u istočnu Evropu i Rusiju.

PROČITAJTE I...  Počele prijave za podsticaje za proizvodnju sadnog materijala

Izvor: Agronews, Blic

Prethodni tekstDve oteljene krave uslov za podsticaj
Sledeći tekstIntegralna proizvodnja povrća

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime