Uručena IPARD sredstva, raspisan novi IPARD poziv

0
661
NEDIMOVIC, JOKSIMOVIC, FABRICI
Beograd, 23. oktobra 2018 - Ministar poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimovic, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic i sef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici urucili su danas poljoprivrednicima resenja o dodeli sredstava iz IPARD programa. FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / bb

U Vladi Srbije poljoprivrednicima su 23. oktobra uručena rešenja o dodeli bespovratnih 175 miliona evra iz programa IPARD Evropske unije. Istog dana je raspisan i četvrti poziv koji se odnosi na nabavku i izgradnju fizičke imovine vredan 25 miliona evra, koliko su otprilike bila tri prethodna zajedno.

Spyrale Adama 1120x1080

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i šef Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Sem Fabrici uručili su 23. oktobra rešenja o odobravanju projekta poljoprivrednim proizvođačima koji su podneli zahteve na IPARD javni poziv za nabavku nove mehanizacije.

Ministar Nedimović je tokom svog obraćanja istakao da je raspisan i četvrti poziv koji se odnosi na nabavku i izgradnju fizičke imovine i dodao da je taj novi konkurs 25 miliona evra, koliko su otprilike bila tri prethodna zajedno.

Predmet ovog Javnog poziva su investicije u fizičku imovinu i prihvatljivi troškovi u vezi sa izgradnjom i nabavkom nove opreme, mašina i mehanizacije, osim investicija u nabavku novih traktora.

Zahtev za odobravanje projekta po ovom Javnom pozivu podnosi se u roku od 1. novembra 2018. godine do 9. januara 2019. godine.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Peti poziv početkom decembra

„Imali smo 502 aplikacije u prethodna tri konkursa, ima tu i onih koje nisu dobre i koje smo odbacili. Tek smo šest meseci u ovom projektu i mislim da će situacija biti sve bolja i bolja“, izjavio je ministar Nedimović i najavio da će početkom decembra biti još jedan poziv, koji će biti peti ove godine, kao i da će pokušati da se akredituju još dve mere – ona koja se odnosi na ruralni turizam i mera koja se odnosi na tehničku pomoć.

PROČITAJTE I...  Maloprodaju u Srbiji očekuju velike promene

Ministarka Joksimović je na konferenciji za medije izjavila da ovo pokazuje sve prednosti zbog čega je Srbija na evropskom putu, kao i šta status kandidata nosi, kako kroz obaveze koje imamo, tako i kroz koristi koju svi građani mogu da imaju.

Predpristupni fondovi

Ona je podsetila da Srbija kao zemlja kandidat koristi predpristupne IPARD fondove već godinama unazad, kao i da postoje i drugi programi koje koriste studenti i mali privrednici.

„Međutim, ono što je novina i na šta smo ponosni kao Vlada je to da od maja ove godine kada sam potpisala IPARD program za Srbiju, uspeli smo da obezbedimo za naše poljoprivrednike bespovratna sredstva u iznosu od 175 miliona evra, bespovratno do 2020. godine„, rekla je ministarka Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Nj.E. Sem Fabrici rekao je da EU želi da ljudima koji se bave poljoprivredom obezbede prave alate za svoj posao i dodao da će se sredstva iz IPARD programa koristiti za bolju mehanizaciju, modernizaciju i razne alate koje su poljoprivrednicima potrebne, kao što su na primer traktori, plastenici, sistemi za navodnjavanje….

PROČITAJTE I...  Vlada Srbije odobrila ograničen izvoz pšenice, kukuruza, brašna i ulja

„Sektor poljoprivrede je važan sektor u Srbiji. Morate da budete konkurentniji. Već sada je ovaj sektor uspešan, šta više izvoz iz Srbije u EU je možda i utrostručen. Nadamo se da ćemo gledano dugoročno uspeti da učinimo srpsku poljoprivredu otpornijom i konkurentnijom“, izjavio je Nj.E. Fabrici.

Izvor: Agronews

Prethodni tekstSve više zadruga u Srbiji, problemi i dalje isti – svojina
Sledeći tekstSertifikacija u organskoj proizvodnji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime