Malo je ljudi na selu koji guske drže iz ljubavi. Poslednjih godina one se drže zbog veoma traženog guščijeg mesa koje doseže za uređeni kilogram i do 1500 dinara i još traženije guščije masti u zdravstvene svrhe. Kod našeg domaćina Jovana Jankova iz Kovilja to nije slučaj.
„Guske idu na ispašu, ujutro odu u sedam sati, dok se u četiri sata same vraćaju kući, tako i odu same na vodu, na pašu. Kad treba da snesu, dolaze kući svaka, neće ni jedna ostati dole, i tako najbolje napreduju, kad su na kanalu, na vodi. Sada imam trideset gusaka. Imali smo nekad, dok su bili roditelji živi i braća u kući , imali smo oko dvesta, dok je išlo, dok se pedje prodavalo, eee to je bilo, ali sve sad je to stalo, nema otkupa, pa smo i mi tj ja smanjio. Sada se samo guščići prodaju, a mi koristimo meso za nas, sušimo nama, zakoljemo, imamo nama za ishranu. Perje više ni ne čupamo, niko ne otkupljuje. Što se tiče gušćije masti, ostavljamo je ovde u selu kod nas, mi nikom ne prodajemo, mi to damo za lek, za decu , kome je potrebno. Znam da u gradu prodaju i to ne za male novce, mi ne“ kaže dobri naš domaćin.
Što su guske zdravije to je veća verovatnoća da ćete imati više zdravih jaja
S obzirom na to da guske jedu uglavnom travu, najbolje je ako je spoljašnji prostor prekriven slatkom travom koju guske mogu jesti tokom dana. Kao dopuna travi mogu se hraniti pšeničnim i ovsenim zrnevljem.
Guska leži četiri nedelje na jajima. Kako su godinama u nazad u ovom domaćinstvu guske obavezne u avliji, gazda zna kako da obeleži jaja i shodno tome postavi pod gusku.
„Ona jednom samo godišnje izvedu guščiće, neke snesu ponovo, kad se izlegu, izvedu gušćiće i posle nekog vremena ponovo snesu 5,6,7 jaja i ponovo legnu, imam neke koje to rade. Inače većinom samo jednom. Jaja stavljam po 11 jaja, velika su. Tako nekad izleže i 9, 10, kako kada, nekada i svako, sve zavisi. Sad je period kada čekamo samo da ona iznese jaja, već počinju da grade kući gnezda, one to umotaju slamu, kukurzovinu, sve, i onda kada ja vidim da ona dva dana ne ustaje sa tog gnezda, onda ta jaja biram koja sam obeležio i stavljam pod nju. “ objašnjava Jovan.
Odnos ženki i mužjaka koji se najbolje pokazao je 3-5 gusaka na jednog gusana. Međutim, veći rodovi poput Toulousea i Emdena obično u svom životu imaju od 1-3 partnera za parenje, dok će manje sorte poput kineskih gusaka promeniti i do 5 mužjaka. Guske je ponekad teško uzgajati jer se može navići samo na jednog para i neće hteti da se pari sa drugim guskama.
Opasnost po guske kada su na kanalu vreba samo od labuda, kada ima mladunce onda nije dobronameran, kaže Jovan.
Jovicine guske imaju i po 18 godina
Iako je po knjigama prosečan vek guske za ženke oko deset, za mužjake manje, neke od Jovanovih gusaka ove godine slavile su punoletstvo.
„Ja imam 18 godina gusku, a stric je imao do 21 godine. Neki kažu da one mogu i do 30 godina da žive. Ja ću pustiti ovog baš da vidim dokle. I taj što je 18 godina, ono vodi celo jato. On je prvi, kad idu kući i kad idu na kanal. On je glavni. Uvek ima jedan koji je najjači i on je taj za sada. A sad ako se s proleća pojavi od mlađih, neki pa ga prebije, onda će izgubiti presto, “ u šali dodaje domaćin
Jovan kaže da danas u selu malo ko drži guske i malo ko je uopšte zainteresovan za rad oko životinja i na njivi.
Guske su pametne životinje
Iako se za guske vezuju pogrdni pridevi one su uistinu mnogo pametne. To pokazuje i istraživaanje koje se odnosi na let divljih guski, koje zimi lete u toplije krajeve. Malo ljudi zna zasto jato uvek leti u vidu ugla. Naučnici su to objasnili činjenicom da svaka ptica mašući krilima pruža lakše podizanje ptici iza sebe. Zahvaljujući ovom dizajnu, celo jato povećava brzinu leta za najmanje 71% u odnosu na brzinu koju svaka ptica pojedinačno može da razvije. Iz solidarnosti divljih ali i domaćih gusaka možemo da zaključimo da će uskoro u životinjskom svetu biti više empatije , solidarnosti i ljubavi nego u našem, ljudskom.
Prilog možete pogledati na sledećem linku:
Pogledajte iskustva drugih koja mogu pomoći i vama!
Facebook Agrosaveti stranica posvećena poljoprivredi i svim informacijama vezanim za nju.
Prati emisiju „U našem ataru“ koja se emituje već 21 godinu.
Svake nedelje donosimo vam sveže informacije o iskustvima poljoprivrednika iz cele Srbije
na youtube kanalu Vertigo produkcije.





