APV: Poljoprivrednici na početku sezone setve nemaju gorivo po povlašćenoj ceni

0
156
Agrosaveti - Gorivo seljaci 01

Politička organizacija Akcija progresivne Vojvodine (APV) izdala je saopštenje u kojem navode da su poljoprivrednici u Vojvodini ostali bez subvencija za gorivo za prolećnu setvu zbog nestručnog upravljanja u informacionom sistemu Ministarstva poljoprivrede E-agrar.

Adama Maganic 1120x180

Vlada Srbije obećala je poljoprivrednicima da će, kada jednom unesu podatke o parceli u E-agrar, NIS automatski odrediti limit za svako gazdinstvo, a Ministarstvo poljoprivrede je odredilo rok za isplatu od 14 dana nakon podnošenja tog zahteva, podseća u saopštenju APV.

Većina poljoprivrednika je uradila sve što treba: uneli su podatke o parcelama u e-Agrar, imaju kartice, ali NIS te podatke još uvek nije dobio. Tako su poljoprivrednici pred sam početak sezone setve ostali sa praznim agro karticama.

Paradajz 1120x180

Iz APV navode da u kol centra tog servisa tvrde da e-Agrar nije blagovremeno poslao ažurirane podatke o površini zemlje NIS, što za posledicu ima da poljoprivrednici na početku sezone setve nemaju gorivo po povlašćenoj ceni.

Koliko poljoprivrednike košta ovaj propust?

„Reč je o propustu koji može izazvati ozbiljnu štetu, jer ako Ministarstvo poljoprivrede, posredstvom svog servisa E-agrar ne uradi svoj posao na vreme, poljoprivrednici će morati da kupuju gorivo po punoj ceni, što će značajno povećati troškove proizvodnje hrane“, tvrdi APV.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Posledica će, po oceni APV, biti još više poljoprivrednika koji su prinuđeni da napuste svoje poslove, prodaju svoja mala i srednja gazdinstva i zemlju prepuste velikim korporacijama.

PROČITAJTE I...  Sanja Bugarski: Proizvođači mleka u Srbiji bankrotirali

Ta organizacija zahteva hitno rešavanje tog problema i nadoknadu štete vlasnicima poljoprivrednih gazdinstava u vidu obeštećenja za troškove nastale nemarnim odnosom odgovornih u servisu E-agrar, koji nisu na vreme dostavili podatke NIS-u.

Krompir 1120x180

Izvor: Danas

Prethodni tekstUzgoj MALINE ENROSADIRA u plastenicima – rađa 2 PUTA godišnje
Sledeći tekstAktuelno: U kakvom su stanju voćarski zasadi širom Srbije?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime