Bes poljoprivrednika bukti Evropom

0
53
traktor
Foto: Pixabay

Poljoprivrednici nedeljama protestuju širom Evrope nezadovoljni poljoprivrednik zakonima Eu i zbog krize cena. Nakon održanih protesta ispred zgrade Evropskog parlamenta u Briselu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pokrenula je strateški dijalog o budućnosti poljoprivrede.

Spyrale Adama 1120x1080

Protesti poljoprivrednika održani su u Francuskoj, Nemačkoj, Litvaniji, Poljskoj i Rumuniji, a poslednjih nekoliko nedelja njihov bes je doveo do parade traktora i blokade puteva. Iako poljoprivrednici protestuju zbog nacionalnih pitanja, oni su ujedinjeni kada je reč o sve većim izazovima sa kojima se suočava poljoprivreda, uključujući ekstremne vremenske prilike, ptičji grip i porast troškova goriva. Nezadovoljni su zbog prekomernih regulativa, uključujući na evropskom nivou, kao i priliva ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda u EU od ukidanja carinskih dažbina 2022. godine.

U pokušaju da smiri bes poljoprivrednika, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u četvrtak je pokrenula novi format strateškog dijaloga koji okuplja poljoprivrednike, ekološke organizacije i industriju, kako bi se došlo do rešenja za probleme poljoprivrednika u Evropi.

Među glavnim pitanjima su teme poput prihoda farmera, održivost, tehnološke inovacije i konkurentnost, a deo programa je i pitanje zelene tranzicije i zabrinutost da će ona izazvati dodatne probleme poljoprivrednicima.

PROČITAJTE I...  Traktorima u Beograd: Protest zbog ograničenog sipanja goriva i neispunjenih zahteva

Nepravedna konkurencija glavni problem

Poljoprivrednici u Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj, Mađarskoj i Bugarskoj gnevni su na  “nepravednu konkurenciju” koja dolazi iz Ukrajine znog snižavanja cena njenih žitarica.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

U Poljskoj su u aprilu 2023. godine protesti doveli do ostavke ministra poljoprivrede, a granični prelazi sa Ukrajinom bili su blokirani od novembra, ali je blokada privremeno obustavljena 6. januara, nakon dogovora sa poljskom vladom.

U Rumuniji su 7. januara počeli protesti poljoprivrednika i prevoznika. Stotine traktora i kamiona blokiralo je pogranični saobraćaj, što je otežalo kamionima sa žitaricama iz Ukrajine da uđu u zemlju. Poljoprivrednici traže nadoknadu za gubitke koje je izazvao veliki poremećaj na tržištu žitarica usled uvoza jeftinog žita iz Ukrajine, što, kako navode, nije u skladu sa standardima EU.

Bugarski ministar za poljoprivredu i hranu Kiril Vatev i bugarski premijer Nikolaj Denkov sastali su se 21. januara sa predstavnicima nacionalnog udruženja proizvođača žitarica i bugarske poljoprivredne komore kako bi razgovarali o statusu kvo i izbegli potencijalne buduće proteste, nakon što su se poljoprivrednici okupili u Sofiji u novembru prošle godine.

PROČITAJTE I...  Obaranje otkupne cene mleka tera stočare na protest ispred Vlade Srbije

U Francuskoj se sve veći gnev farmera izražava kao prvi veliki izazov novoimenovane vlade premijera Gabrijela Atala.

U Viljnusu, glavnom gradu Litvanije, nekoliko hiljada farmera sa 1.300 traktora okupilo se prošle nedelje na dva dana zahtevajući bolje cene, niže poreze na gorivo, pojednostavljenje propisa i zabranu tranzita ruskog žita kroz njihovu zemlju.

Moguće proširenje protesta poljoprivrednika

Protesti bi mogli da se prošire, a predsednica Komiteta profesionalnih poljoprivrednih organizacija Evropske unije (Copa) Kristijan Lambert upozorila je da se o protestima govori i među poljoprivrednim sindikatima u Italiji i Španiji.

Sindikat slovenačkih poljoprivrednika pozvao je novog ministra poljoprivrede Mateju Čalušića da odgovori na njihove zahteve i ponudi neka rešenja, a ukoliko se to ne dogodi, upozorio je, poljoprivrednici pozivaju da idu stopama nemačkih demonstranata.

Izvor: Tanjug / Agronews

Prethodni tekstN-min analiza zemljiša: Smanjuje upotrebu đubriva i povećava prinos do 30%
Sledeći tekstVirusna oboljenja pšenice i mere kontrole

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime