N-min analiza zemljiša: Smanjuje upotrebu đubriva i povećava prinos do 30%

0
128
analiza plodnosti zemljista
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Prihrana ozimih useva se uglavnom olako shvata i đubrivo se troši odokativno, što za posledicu može da ima gubitak prinosa. Za racionalno đubrenje ozimih strnina azotom u prolećnoj prihrani razvijena je N-min metoda analize zemljiša koja omogućava da se prinos poveća do 30%.

Spyrale Adama 1120x1080

Posledica upotrebe đubriva napamet, za posledicu je nekada imala imanjak ili višak bačenog đubriva. U okolnostima koje su nas zadesile poslednjih godina, uglavnom je reč o manjku. Ozimoj pšenici je neophodan azot u fazi bokorenja i vlatanja, pa i prihrana treba da se uradi sa dovoljnom količinom đubriva. Preporuka struke je da se prihranjivanje uradi iz dva puta i to: u februaru 60 odsto u prvoj prihrani i ostatak potrebnog đubriva u drugoj prihrani tokom marta.

Kako bi se odredilo šta je zapravo prava količina, neophodno je da se uradi analiza zemljišta, a preporuka struke da ona bude izvršena po N-min metodi.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Više o značaju ove metode možete videti u video prilogu u članku: Ratari treba da znaju za N-min metodu: Smanjuje troškove i povećava prinose, a savete kako da se pravilno uzme uzorak zemlje za ovu analizu daje dip. Inž. biljne proizvodnje Ivan Nan, koji je i savetnik u PSSS Zrenjanin.

PROČITAJTE I...  PROVERITE sami KVALITET ZEMLJIŠTA u bašti JEDNOSTAVNO I JEFTINO

Kako se uzorkuje zemlja za analizu N-min metodom

Pri određivanju količine lako pristupačnog azota za potrebe N-min metode uzorci zemljišta se uzimaju krajem zime i početkom proleća (idealno 7 dana pre prve prihrane). Uzorkovanje treba izvršiti na tri dubine zbog korenovog sistema koji doseže u dubinu zemljišta na kojem se pšenica hrani i to od 0-30, 30-60 i 60-90 cm. Od pravilnosti uzetog uzorka u najvećoj meri zavisi pouzdanost rezultata.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Ubodi sonde po parcelama mogu se uraditi po nekoliko principa (dijagonalan, dvostruka dijagonala ili šahovski), ali najbitnije je da tih uboda bude što više. Uzorci se mogu uzimati ručnom sondom ili ašovom.

Pojedinačne uzorke iz svakog sloja treba odvajati u posebnu posudu, dobro izmešati, a u vreću sa odgovarajućom etiketom staviti dobijeni uzorak čija masa treba da bude oko 0,5 kg. Etikete sa podacima, imenom proizvođača, dubinom sa koje je uzet uzorak i brojom parcele treba ispisati grafitnom olovkom da ne bi došlo do razlivanja mastila od hemijske olovke usled vlage, te upisani podaci tada nisu čitljivi u laboratoriji.

PROČITAJTE I...  Analiza zemljišta: Važna mera za smanjenje troškova i bolji prinos

Važno je da se upakovani uzorci čuvaju i transportuju na hladnom mestu sve do momenta analize, kako bi se dobili najrelevantniji rezultati. Ukoliko se azot kao glavni nosilac prinosa ima na raspolaganju u optimalnoj meri i kada nam N-min metoda pokaže kolike su njegove zalihe prinos može da se poveća i za 30 procenata.

Prethodni tekstVerem trava ili divlji bosiljak: Popravlja raspoloženje, poboljšava pamćenje
Sledeći tekstBes poljoprivrednika bukti Evropom

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime