Bugarski: Trenutna situacija početak definitivnog sloma u proizvodnji mleka

0
110
mleko casa
Foto: Pixabay

Prošle godine je u Srbiji uvezeno 3.249 tona mleka u prahu, a ove godine, za samo 8 meseci više nego duplo – 7.077 tona. Za to je plaćen trostruko veći iznos, ukupno 27,9 miliona evra.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Predsednica Saveza udruženja odgajivača goveda Sanja Bugarski kaže da je trenutna situacija „početak definitivnog sloma i propasti u proizvodnji mleka“. “Proizvođači neće moći da izdrže sledeću godinu, jer neće imati čime da hrane životinje. Mleka neće biti”, ističe Bugarski.

Litar dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto masnoće košta 160-170 dinara, pa čak i preko 200 dinara u zavisnosti od proizvođača. Rafovi prodavnica se pune i uvoznim mlekom iz Češke i Poljske. Farmeri su se još u septembru izjasnili da će uvoz mleka biti završni udarac mlečnom govedarstvu.

Adama Sultan 1120x180

Obrnuta računica

Prema podacima koje je portalu N1 dostavio Republički zavod za statistiku, za prvih osam meseci ove godine u Srbiju je uvezeno 21.115 tona mleka, u vrednosti od 17,7 miliona evra. Istovremeno je izvezena nešto veća količina, od 22.476 tona, ali za manju vrednost – 12,2 miliona evra.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Varna

Uvoz mleka u prahu koje uglavnom koriste konditori, a koje može da bude i sirovina za „klasično mleko“, je količinski više nego udvostručen. Što se tiče novca, sa godišnjeg iznosa od 8,7 miliona evra došli smo na 27,9 miliona evra. Razlog porasta uvoza mleka u prahu je, najverovatnije, u robnim rezervama.

Aneri Galenika 1120x185px

Agroekonomista Milan Prostran kaže za portal N1 da je uzrok krize u proizvodnji mleka smanjen broj mlečnih grla. On objašnjava da će uvoz sirovog mleka da se poveća u narednom periodu, jer su donete odluke da se u narednim mesecima iz Poljske uveze veća količina mleka, upravo zato što nemamo dovoljno krava i sirovog mleka.

Kada je reč o proizvodnji mleka i farmerima, Bugarski ističe da je mlečno govedarstvo u velikoj krizi duže od šest godina.

Izvor: Agronews

Prethodni tekstDodeljena bespovratna sredstva za kupovinu 200 seoskih kuća
Sledeći tekstPut pionira u proizvodnji hladno ceđenih ulja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime