Put pionira u proizvodnji hladno ceđenih ulja

0
98

Iako se Ivan Perčić iz Subotice spremao za karijeru profesora sociologije i filozofije, životne okolnosti odvele su ga u sasvim drugačiju sferu. Kao vegetarijanac i ljubitelj zdravog načina života, postao je pionir i utemeljivač organske proizvodnje, hladno ceđenih ulja u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Adama Asorbital 1120x180

Trabantom obišao celu Jugoslaviju da bi nabavio kvalitetne uljarice

Počeo je skromno, kao student, putujući po zemlji u svom trabantu, tragajući za potencijalnim idejama, jer se takve informacije nisu mogle pronaći u literaturi.

Prilikom nedavne posete poslovnim partnerima u Sloveniji, prisetili su se tih njegovih početaka, ambicioznog mladog čoveka koji je trabantom obišao celu zemlju, ne bi li došao do najkvalitetnijih sirovina. Inicijalna ideja mu je, kako nam objašnjava, bila da približi makrobiotičku ishranu većem broju potrošača, u čemu je uspeo za kratko vreme, čime su se stvorile pretpostavke za započinjanje  proizvodnje. Napravio je nekoliko proba, ispostavilo se da je ideja ostvariva, proizvod dobar i da je postojalo tržište.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Stogodišnju presu zamenile savremene cediljke

Kupio je 100 godina staru hidrauličnu austrijsku presu, remontovao je i nadogradio, te osnovao preduzeće. Ta presa je danas samo muzejski eksponat u okviru preduzeća, zamenili su je savremenijim mašinama, ali su tehnologiju – koja podrazumeva da se namirnice tretiraju što je manje moguće, bez visokih temperatura, hemijskih dodataka, rafinisanih šećera, industrijskih ulja, hidrogenizovanih masti i glutena – zadržali.

PROČITAJTE I...  Bundeve isplativije od višanja?

Trideset dve godine kasnije, asortiman je obogaćen, na listi se nalazi 60-etak raznovrsnih proizvoda. Osim jestivih i delikatesnih ulja, imaju i lekovita i kozmetička ulja.

1120x180px

Preduzetnički duh zapisan u genima porodice Perčić

Kada imate dovoljno ljubavi prema poslu koji radite, nije teško stvarati proizvode koji na etiketi nose natpis 100 posto prirodno, priča nam ovaj uzorni preduzetnik, čijim stopama je krenula i njegova ćerka, Ksenija Perčić Albunović. Da je preduzetnički i inovatorski duh, zapisan u genima porodice Perčić, dokazuje i činjenica, da je, za svega nekoliko godina, od kako je Ksenija preuzela vođenje i promenila vizuelni identitet firme, „Suncokret“ iz Hajdukova, postao sinonim za zdraviji način života i lider na tržištu organske hrane.

Bundevino i kokosovo ulje, i kikiriki puter najprodavaniji

Njihova komparativna prednost u odnosu na konkurenciju, koja se pojavila tek pre 7 godina, jeste činjenica da njihovi proizvodi nastaju od vrhunskih, često veoma skupih sirovina, ne koriste veštačke dodatke, poput konzervansa, aditiva, boja i svi su bezglutenski i veganski proizvodi.

Adama Soratel 1120x1080

Devičanska ulja od bundeve i susama, koji su bili prvenci porodice Perčić, zadržali su se na tronu sve ove godine. Na top listi najprodavanijih proizvoda su im hladno ceđeno ulje od bundeve, kokosovo ulje, čiji proces proizvodnje je ispratila i naša kamera, i kikiriki puter, koji je nadmašio sva njihova očekivanja.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja hladno ceđenih ulja: Put od konzumenta do proizvođača

Razvili su program i za sportiste i rekreativce, koji uz pomoć zdrave hrane, žele da ostanu u fit formi. U specijalizovanim prodavnicama zdrave hrane, ali i u hipermarketima, jednako su tražena i njihova proteinska brašna, barovi, krekeri, upadljivog i prepoznatljivog dizajna, a stručni tim tehnologa „Suncokreta“, vredno osmišljava i nove inovativne proizvode.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Kako nam je otkrila Albunovićeva, u narednoj godini će se fokusirati na slatke namaze, i na nove kategorije zdravih proteinskih, lekovitih i barova od putera.

Veća podrška iz evropskih fondova nego od države

Sve pomenuto, uspeli su da realizuju, pre svega, zahvaljujući finansijskoj pomoći Evropske unije, kroz program Fonda za inovacionu delatnost, priča nam osnivač proizvodnje, i negodujući dodaje da je svih ovih godina podrška naše države, uglavnom izostajala.

Adama Tomigan XL 1120x180

Kako nam se požalio, za sve ove godine, lokalni i republički državnici, svega u par navrata, su ih pitali treba li im bilo kakva vrsta pomoći, te su se uglavnom oslanjali na sopstvena sredstva ili na ona iz inostranstva, pre svega, Amerike, Švedske, Mađarske.

Dobitnici priznanja „Inovativni Preduzetnik“

Njihova široka paleta proizvoda, je višestruko nagrađivana na brojnim domaćim i inostranim sajmovima. Kako su nam rekli, ideja im ne manjka, i sigurno će proširiti svoj portfolio. Od naredne godine „Suncokret“iz Hajdukova, će se više fokusirati na inostrano tržište, na kojem postoji veliko interesovanje za njihovim proizvodima, u šta su se uverili i na nedavno održanom sajmu organske hrane u Italiji, gde su pobrali sve simpatije posetilaca.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

PROČITAJTE I...  Organsko hladno ceđeno ulje

Sagovornik: Ivan Perčić i Ksenija Perčić Albunović, Granum food „Suncokret“ iz Hajdukova

Adama Maxentis 1120x1080
Prethodni tekstBugarski: Trenutna situacija početak definitivnog sloma u proizvodnji mleka
Sledeći tekstApsurd: Imamo zakon o vinu, ali ne i zakon o mleku

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime