Žita Srbije: Dogovoren neograničen izvoz brašna i kvote za pšenicu, kukuruz i ulja

0
194
psenica
Foto: Pixabay

Sunčica Savović, direktorka Udruženja „Žita Srbije“ kaže za Tanjug da je na sastanku sa premijerkom dogovoreno da se odobri neograničen izvoz brašna, kao i kvote za izvoz pšenice, kukuruza i ulja.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Kako navodi Savović, na sastanku predstavnika „Žita Srbije“ koji se održao sa predsednicom Vlade, predstavnicima njenog kabineta i kabineta ministra poljoprivrede načelno je dogovoreno da se odrede mesečne kvote za izvoz po 350.000 tona pšenice i kukuruza starog roda za sve destinacije, isključivo za ugovore potpisane pre 9. marta ove godine. Dogovoreno je i puštanje u slobodan izvoz pšeničnog brašna i prekrupe, kao i griza od kukuruza.

Prema njenim rečima, predstavnici „Žita Srbije“ su tražili da se dozvoli i izvoz svih količina rafinisanog i nerafinisanog suncokretovog ulja koje su ugovorene do 9. marta. Kvote će odrediti Ministarstvo poljoprivrede prema ugovorima koje uljari dostave preko svog udruženja.

Adama Sultan 1120x180

Ona je dodala da će detalji biti dogovoreni na sledećem sastanku koji će se održati naredne srede, a da će nakon revidiranja bilansa 15. maja biti održan novi sastanak na kome će se razmatrati dalji koraci za narednih mesec dana, uključujući i trgovanje novim rodom.

PROČITAJTE I...  Pravo rešenje za zaštitu klasa pšenice od bolesti

Izvor: 021.rs

pylon galenika jan 023
Prethodni tekstMeteorološke stanice u voćnjacima
Sledeći tekstNovi IZAZOVI u stočarstvu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime