Država zakazala sa azotnim đubrivom: Da li sledi protest poljoprivrednika?

1
499
mineralno djubrivo 1
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

Predsednik Udruženja poljoprivrednika “Stig” Nedeljko Savić kaže da je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ponudio da se, uvozom iz Kirgistana, 16.000 tona azotno đubrivo na tržištu plasira po ceni od 750 do oko 800 evra po toni. To nije ni blizu dovoljno za prolećnu prihranu useva, a može da izazove dve situacije.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Udruženje poljoprivrednika “Stig” odlučiće 22. januara da li će poljoprivrednici da izađu sa mehanizacijom na protest, jer država ne može da obezbedi neophodnu količinu azotnog đubriva. Nedimović je ponudio da se 16.000 tona azotnih đubriva uvezenih iz Kirgistana plasira po ceni od 750-800 evra po toni. To je samo oko deset odsto od količine koja je neophodna poljoprivrednicima u Srbiji. Naime, 160.000 do 200.000 tona azotnih đubriva je potrebno za prolećnu prihranu useva.

Kupovinom ove količine, namera je da izvrši pritisak na uvoznike azotnog đubriva da smanje cenu, koji ga prodaju na domaćem tržištu po 1.000 evra i više po toni. Međutim, pitanje je da li će ovako mala količina zaista uspeti da obori cene đubriva ili će poljoprivrednici morati međusobno da se otimaju za nju.

2022 Custodia 1120x1080

Savić je istakao da je Nedimović obećao da će sledeće nedelje objaviti da li će Ministarstvo poljoprivrede pripremiti beskamatne kredite na godinu dana kojim bi se poljoprivrednici zadužili da bi kupili preskupo đubrivo.

PROČITAJTE I...  Ove godine rekordan rod kukuruza

Situacija je jako teška. Rod bez prihrane mineralnim đubrivom može da bude manji i preko 50 odsto. Mnogi poljoprivrednici, jednostavno, nemaju novca da kupe preskupa azotna đubriva. Sa druge strane, oni koji ga budu kupili možda će značajno uvećati gubitak ako, zbog vremenskih nepogoda, rod bude uništen ili cena tog proizvoda bude preniska.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Trgovce, naravno, interesuje samo profit. Prema njegovim rečima, stvara se veštačka nestašica i tako se dodatno “pumpaju” cene, pa sad čak i izvoze đubrivo, a neće da spuste cenu. Značajne količine đubriva koje su trgovci uvezli iz Rusije, prema rečima Savića, sada se prepakuju i izvoze u Italiju iz straha da ne ostane neprodato na domaćem tržištu.

Podsećamo, država je obećala da će do 18. januara stići jedan deo azotnog đubriva po ceni od od 650 evra po toni (80 dinara po kilogramu). Najava Udruženja Stig je da ako ne stigne obećano đubrivo slede protesti. 

MPS2022 GBaneri

Mineralno đubrivo se, prema rečima poljoprivrednika, nekada čuvalo u Republičkim robnim rezervama za intervencije u situacijama kada cene enormno rastu, a danas ga tamo očigledno nema.

PROČITAJTE I...  Omogućena AVANSNA isplata polovine sredstava iz IPARD-a

Izvor: Beta / Agronews

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstReč stručnjaka: Hibrid KUKURUZA iz FAO 410 grupe tolerantan na FUZARIUM
Sledeći tekstJagnjad skuplja u Novom Sadu, a šilježad u Smederevu

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime