Nedimović da objavi ugovor o prodaji 3.800 hektara Slovencima

0
524
zemlja
Foto: Pixabay

Stranka Savez 90 Zelenih Srbije zatražila je od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da objavi ugovor sa slovenačkom kompanijom kojoj je prodato oko 4.000 hektara zemlje u Banatu, a od Vlade Srbije da se hitno donese Zakon o zabrani prodaje zemljišta strancima.

Spyrale Adama 1120x1080

”Tražimo od minstra poljoprivrede Branislava Nedimovića da hitno javno objavi ugovor sa slovenačkom kompanijom, a od Vlade Srbije da se hitno donese Zakon o zabrani prodaje zemljišta strancima“, rekao je predsednik te stranke Đura Vlaškalić.

Bračni par Iza i Samo Login, vlasnici firme Outfit 7 kupili su, kako su preneli mediji, 3.800 hekatra zemlje u Banatu da bi se bavili organskom proizvodnjom.
Ta stranka je u saopštenju navela da smatra da zemlju uopšte ne bi trebalo prodavati stranim državljanima, jer je to nacionalni prirodni resurs koji se ne obnavlja.

LIBRETO 1120x180

”Ovo jedan neuračunljiv potez države. Za nas iz Saveza 90 Zelenih Srbije prodaja zemljišta je prodaja suvereniteta. Ne smemo zaboraviti da su nas zemlja i energetika spasili kad je bilo najteže“, navodi se u saopštenju stranke.

PROČITAJTE I...  Cena svinja skočila: Stočari na nuli, pokrivaju se samo troškovi

Dodaje se da javnost želi da zna detalje tog ugovora, „da li su dobili sredstva od države, da li su oslobođeni poreza i taksi za vodoprivredu, gde je objavljen konkurs za prodaju zemljišta“.

Vlaškalić je upitao vlast da li je rasprodaja jedini vid privređivanja u poljoprivredi i zašto su stočari iz sela Dobrica u Banatu ostali bez 750 hektara pašnjaka.

”Tu zemlju je kupio, pod čudnim okolnostima, jedan Beograđanin, uz mogućnost promene namene zemljišta“, rekao je Vlaškalić.
Upitao je „ko garantuje stočarima iz Dobrice da na tom zemljistu neće biti deponija smeća“.

”Selo je udaljeno od većih gradova, broj stanovnika je smanjen, sa 3.000 stanovnika, za manje od dve decenije i spali su na jedva 1.000 duša. Selo je u velikoj meri živelo od stočarstva i proizvodnje pravog, ekološkog, mleka sa pašnjaka“, rekao je Vlaškalić.

On je rekao da je „najčudnije to što je nedavno doneta uredba po kojoj će državno poljoprivredno zemljište lošijeg kvaliteta moći da se daje u zakup za izgradnju objekata za obnovljive izvore energije, geološka istraživanja i eksploataciju mineralnih sirovina, ali i odlaganja jalovine i drugih štetnih materija i to na period od 30 godina“.

PROČITAJTE I...  Raspisuje se najveći IPARD konkurs: Unapred se isplaćuje 50%

Izvor: Beta

Prethodni tekstU toku prijave za IPARD Meru 3
Sledeći tekstOdržan 16. sajam šljiva u Osečini

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime