Jagnjad skuplja u Novom Sadu, a šilježad u Smederevu

0
319
sjenicka pramenka jagnje ovca
Foto: Vertigo produkcija / U našema ataru

Tokom protekle sedmice reporteri STIPS-a evidentirali su rast otkupnih cena tovnih bikova na području Užica i Beograda. Nastavljen je trend rasta cene prasadi. Jagnjad su bila skuplja na području Novog Sada, a šilježad na području Smedereva. U nastavku su konkretne otkupne i prodajne cene stoke, kao i cene stočne hrane širom Srbije.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Cene goveda, teladi, tovne junadi, krava

U klanicama na području Zlatiborskog regiona evidentiran je rast otkupne cene tovnih bikova SM rase telesne mase preko 500 kilograma na dominantnih 270 din/ kg. Broj otkupljenih grla bio je prosečan.

Rast otkupne cene tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma SM i HF rase karakteristika je druge sedmice januara u klanicama na području Beograda. Kod grla SM rase dominirao je iznos od 290 din/kg, dok je kod grla HF rase dominirao iznos od 270 din/kg.

2022 Custodia 1120x1080

Priplodne krave bile su jeftinije u odnosu na prethodnu sedmicu na pijaci žive stoke u Kragujevcu, pošto je dominirao iznos od 170.000 dinara po grlu. U klanicama na području šumadijskog regiona registrovan je pad otkupne cene tovne junadi telesne mase preko 480 kilograma. Dominirao je iznos od 280 din/kg.

Reporter STIPS iz Pirota evidentirao je pad prodajne cene teladi telesne mase do 160 kilograma na stočnoj pijaci u ovom gradu, pošto je dominirao iznos od 450 din/kg. U klanicama na području ovog grada i okolnih mesta došlo je do rasta otkupne cene krava za klanje. Dominirao je iznos od 200 din/kg.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Klaničari sa područja Pčinjskog regiona po nižim su cenama u odnosu na prethodni period otkupljivali tovnu junad telesne mase od 350 do 480 kilograma i tovnih bikova telesne mase preko 500 kilograma na 270 din/kg. Otkupna cena tovne junadi SM rase telesne mase od 350 do 480 kilograma iznosila je 270 din/kg u klanicama na području Loznice. Za otkupljene tovne bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma plaćali su 280 din/kg, dok je dominantna cena krava za klanje iznosila 220 din/kg.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca u Banatskom Dvoru – cena jagnjadi i dalje nepovoljna

Dominantna otkupna cena teladi SM rase telesne mase do 160 kilograma iznosila je 540 din/kg u klanicama na području Šapca, dok su za otkupljene tovne bikove telesne mase preko 550 kilograma plaćali 300 din/kg.

MPS2022 GBaneri

Cene tovnih svinja i prasadi

Prasad telesne mase do 15 kilograma bila su skuplja na pijaci žive stoke u Čačku u odnosu na prethodnu sedmicu, jer je dominirao iznos od 350 din/kg. U klanicama na području Moravičkog regiona je izostao otkup prasadi i ostalih kategorija svinja. Otkupna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama na području Jablaničkog regiona i iznosila je 240 din/kg. Ponuda i obim otkupa bili su dobri.

Ista kategorija prasadi bila je skuplja u sedmici za nama i na stočnoj pijaci u Leskovcu, pošto je dominirao iznos od 250 din/kg. U klanicama na području Južnobanatskog regiona došlo je do rasta otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma na dominantnih 270 din/ kg, a glavni razlog je vrlo slaba ponuda.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Pad otkupne cene tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Beograda. Dominantna cena iznosila je 155 din/kg. Na stočnoj pijaci u Novom Sadu došlo je do pada prodajne cene prasadi telesne mase do 15 kilograma na dominantnih 290 din/kg. Klaničari sa područja Srednjebanatskog regiona po nižim su cenama vršili otkup tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma na dominantnih 170 din/kg.

Krmače za klanje bile su jeftinije u odnosu na prvu sedmicu januara na pijaci žive stoke u Kragujevcu. Najčešće su se mogle pazariti po ceni od 130 din/kg. Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je niža u klanicama na području Severnobačkog regiona.

Adama 2022 Chief&Nicogan 1120x180

Cene ovaca, jagnjadi, koza, dviski i šilježadi

Rast prodajne cene jagnjadi karakteristika je stočne pijace u Novom Sadu tokom druge sedmice januara. Kupci su najčešće trebali da izdvoje 330 din/kg. Otkupna cena šilježadi bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području Podunavskog regiona. Dominirao je iznos od 240 din/kg.

PROČITAJTE I...  Cene tovnih bikova SM rase preko 500 kg u porastu na više otkupnih mesta

Na stočnoj pijaci u Smederevu je tokom istog perioda zabeležen pad dominantne cene jagnjadi na 320 din/kg. Prema izvetaju reportera STIPS iz Užica prodajna cena jagnjadi bila je niže i na pijaci žive stoke u ovom gradu, jer su se najčešće mogla pazariti za 360 din/kg. Na stočnoj pijaci u Kragujevcu je tokom protekle nedelje došlo do pada cene jaradi, pošto je dominirao iznos od 180 din/kg. Za razliku od njih skuplje su bile dviske, jer su se najčešće mogle pazariti po ceni od 160 din/kg.

Talisman Skaut Galenika Fitofarmacija 1120x85

U klanicama na području Šumadijskog regiona registrovan je rast otkupne cene jagnjadi i pad otkupne cene dviski u odnosu na prethodni period. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 320 din/kg, a dviski 155 din/kg. Dominantna otkupna cena jagnjadi iznosila je 270 din/kg u klanicama na području Nišavskog regiona , dok su za otkupljene ovce odgajuvači dobijali 140 din/kg tokom druge sedmice januara. Na stočnoj pijaci u Nišu su se protekle sedmice mogli pazariti jagnjad, jarad, ovce i koze, a cene su bile na prošlonedeljnom nivou.

U klanicama na području Srednjebanatskog regiona registrovan je otkup jagnjadi po dominantnoj ceni od 300 din/ kg, a obim ponude bio je sasvim slab.

Adama Zamir 1120x1080

Cene žitarica i stočne hrane

Prema izveštaju reportera STIPS iz Niša, na gazdinstvima u okolini ovog grada bio je skuplji kukuruz okrunjen prirodno sušen u odnosu na prethodnu sedmicu, pošto je dominirao iznos od 28 din/kg. Kukuruz okrunjen, prirodno sušen i pšenica upakovani u džakove najčešće od 50 kilograma bili su skuplji protekle nedelje na gazdinstvima u okolini Pančeva. Za pšenicu je trebalo izdvojiti 31,5 din/kg, a za kukuruz 25 din/kg. U silosima na području ovog grada došlo je do rasta cene sojinog zrna na 73 din/kg i pšenice na 31.5 din/kg.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja prasadi u Lipničkom šoru

Lucerkino seno u balama bilo je skuplje u odnosu na prethodni perod na gazdinstvima u okolini Pirota. Dominirala je cena od 25 din/kg. Na području Smedereva su bili jeftiniji lucerkino seno u balama i pšenica u odnosu na prvu sedmicu januara. Dominantna cena lucerkinog sena u balama iznosila je 22 din/kg, dok je za pšenicu trebalo izdvojiti 28 din/kg.

Prema podacima dobijenim iz Šapca protekle su sedmice bili skuplji kukuruz, okrunjen, prirodno sušen i lucerkino seno u balama. Dominantna cena oba poljoprivredna proizvoda iznosila je 29 din/kg. U maloprodajnim objektima na području ovog grada zabeležen je pad dominantne cene suncokretove sačme na 50 din/kg.

Najčešća cena sojine sačme u maloprodajnim objektima na području Kraljeva iznosila je 90 din/kg, dok je dominantna cena suncokretove sačme iznosila 53 din/kg protekle sedmice. Na pijaci u ovom gradu su se mogli pazariti pšenica, stočni ječam i kukuruz okrunjen prirodno sušen upakovani u džakove od 50 kilograma, a dominantne cene su bile na prošlonedeljnom nivou.

Na gazdinstvima u okolini Kikinde evidentirana je jedino prodaja kukuruza okrunjenog prirodno sušenog upakovanog u džakove od 50 kilograma. Dominirao je iznos od 30 din/kg.

Izvor: STIPS

Prethodni tekstDržava zakazala sa azotnim đubrivom: Da li sledi protest poljoprivrednika?
Sledeći tekstPrecizna poljoprivreda pravi uštede

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime