E-prodaja poljoprivrednih proizvoda u zlatiborskom okrugu

0
451
Agrosaveti - e-prodaja - voce - 03

Na sreću brojnih poljoprivrednih proizvođača, za danas je najavljeno otvaranje svih zelenih pijaca. Međutim, povrće nije moglo da čeka te su se ljudi tokom proteklih mesec dana snalazili kako su znali i umeli. U Zlatiborskom okrugu e-prodaja uključila je i lokalnu samoupravu i Privrednu komoru.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Usled zatvaranja pijaca širom Srbije, brojni poljoprivredni proizvođači su bukvalno ostali bez tržišta. Kako bi se ta muka bar malo ublažila podignute su brojne platforme gde se odvija e-prodaja proizvoda. Konkretno u Zlatiborskom okrugu Privredna komora i lokalne samouprave su udružile snage i online objavile spisak svih poljoprivrednih proizvođača koji su prodavali na tamošnjim pijacama, a koji su sada ostali bez te mogućnosti zbog epidemije korona virusa.

Kako nam je rekla direktorka Privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga, Ana Lapčević, u saradnji sa lokalnim samoupravama i javnim komunalnim preduzećima koja gazduju pijacama, prikupljeni su podaci o onim proizvođačima svežeg voća, povrća, mlečnih proizvoda, prerađevina od mesa, meda i drugih proizvoda, koji žele da kupcima isporučuju robu na kućnu adresu. Cilj je bio pomoći poljoprivrednim proizvođačima da plasiraju svoje proizvode, ali i kupcima da do njih dođu.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti - e-prodaja - povrce - 02

“Mnogi su se našli u problemu, jer su im pijace bile jedino tržište. Sa druge strane, puno je i kupaca i proizvođača koji se baš ne snalaze sa modernom tehnologijom, te smo želeli maksimalno pojednostaviti sve. Na spisku koji se može pronaći na našim stranicama, a koji je sortiran po opštinama, imate sve proizvođače koji su u mogućnosti da robu dostave. Odziv je bio veoma dobar, a kupovina funkcioniše, što je najvažnije.” – ističe Ana Lapčević.

E-PRODAJA RASADA

Za sada se uključilo šest lokalnih samouprava Zlatiborskog okruga. Očekuje se da se ovih dana priključe i ostale. Kako se dodaje, od prodavaca i kupaca se očekuje da poštuju zakonske odredbe kao i sve mere zaštite u cilju sprečavanja infekcije.

pylon galenika jan 023

“U ovu “e-pijacu” uključeni su svi oni koji su to želeli, koji su u mogućnosti da kupcima dostave svoje proizvode. Do sada je najtraženije rano povrće koje prosto ne može da se lageruje, zatim jaja sada za Vaskrs, cveće je veoma traženo takođe. Evo ja baš danas čekam isporuku cveća koje sam poručila od lokalnog proizvođača.” – kaže nam Lapčević.

Agrosaveti - e-prodaja - rasad - 01

Ono što je trenutno i najtraženije jeste rasad povrća. Dugogodišnji proizvođač povrća iz Lunovog sela kod Užica jeste porodica Dimitrijević. Naime, oni su svoje tržište godinama gajili na užičkoj pijaci. Nakon njenog zatvaranja, Dimitrijevići su se našli u velikom problemu.

KWS banner 728x90

“Već 15 godina prodajemo na užičkoj pijaci. Kada su je zbog virusa zatvorili, uplašila sam se, jer nisam znala kako ćemo prodati. Imamo mi stalne mušterije, koje znaju gde smo, ali je to samo deo kupaca. Međutim, kada su nam javili za akciju te on line prodaje, laknulo mi je. Mogu vam reći da ide odlično i da smo prvu turu rasada već skoro svu prodali. Jeste da imamo obavezu dostavljanja i da to povećava troškove, ali sada je najvažnije prodati robu.” – ističe Dragica Dimitrijević.

Mali proizvođači svežeg voća, povrća, mlečnih proizvoda, prerađevina od mesa, meda i drugih proizvoda, koji žele da kupcima isporučuju robu na kućnu adresu, mogu da se obrate PKS-RPK Zlatiborskog upravnog okruga na kontakt telefon 066/875-05-27.

Prethodni tekstAktuelno: 30.000 tona kukuruza u razmeni za junad
Sledeći tekstOtežana prodaja stoke

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime