EU daje milion evra za unapređenje srpskog tržišta mesa

0
175
klanica svinje
Foto: Pixabay

Evropska unija će finansirati unapređenje tržišta mesa u Srbiji sa milion evra, a kroz tvining projekat. Reč je o podršci uspostavljanju sistema klasifikacije goveđih i svinjskih trupova u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU.

Adama Maganic 1120x180

Ovaj projekat spovodiće stručnjaci iz Španije i Letonije u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede u narednih 18 meseci, saopštilo je resorno ministarstvo, a prenosi Tanjug.

Cilj projekta je usmeravanje proizvođača mesa ka zahtevima tržišta i potrošača, kao i unapređenje kvaliteta proizvodnje mesa i transparentnosti tržišta mesa u Srbiji. Projekat bi trebalo da rezultira uspostavljanjem obaveznog sistema klasifikacije goveđih i svinjskih trupova na liniji klanja i izveštavanjem njihovih cena u skladu sa propisima Evropske unije, kao i primenom definicija, nalepnica i prodajnih etiketa.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Kako objašnjava pomoćnik ministra poljoprivrede i vođa projekta Nenad Katanić, radiće se na uspostavljanju sistema klasifikacije trupova u skladu sa zajedničkom poljoprivrednom politikom EU. Takođe, radiće se na izradi podzakonskih akata i utvrđivanju nacionalne formule za klasifikovanje svinjskih trupova na liniji klanja. To podrazumeva i obuku klasifikatora, kontrolnog tela i nadležnih inspekcijskih organa, te uspostavljanje sistema koji su neophodni za implementaicju pravila i mera uređenja tržišta.

Izvor: Tanjug/ Agronews

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika
Prethodni tekstOvo je posao najboljeg mladog poljoprivrednika u 2022. godini
Sledeći tekstĐubrenje voćnjaka piljevinom i strugotinom – da ili ne?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime