Ovo je posao najboljeg mladog poljoprivrednika u 2022. godini

0
212

Iako potiče iz paorske porodice, poljoprivredni staž Radivoja Lagundžina iz Iđoša, počeo je tek pre petnaestak godina. Ovaj 34-ogodišnji apsolvent Fakulteta političkih nauka, kako kaže, nesuđeni diplomata, u rasadničarsku proizvodnju, koju su 2003-će godine započeli njegovi roditelji, Zora i Milan, uključio se sa puno entuzijazma i ljubavi, a ta predanost i posvećenost, prepoznata je i na ovogodišnjem takmičenju, koje je organizovalo Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika, uz podršku Privredne komore Vojvodine. Izabran je za najboljeg mladog poljoprivrednika u zemlji za 2022. godinu

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Za one koji Rašu, kako ga prijatelji odmila zovu, ovo priznanje gotovo da i nije iznenađenje. U Iđošu i u Kikindi, nema kuće koja bar jednom nije kupila od njega sadnicu za baštu dvorište. Radivoj kaže da mu nagrada imponuje, ali ga i obavezuje da se održi na postignutom visokom nivou.

Raznovrsnost ponude i inovativnost imperativ

Proizvodnja porodice Lagundžin je raznovrsna, od rasadničarske, preko ratarske, do voćarske. Najprepoznatljiviji su po proizvodnji sadnica za pošumljavanje i višegodišnjih cvetnica. Posao na gazdinstvu je, kako uz osmeh ističe Radivoj, podeljen na ravne časti. Majka Zora je glavnokomandujuća u proizvodnji, svakodnevno obilazi parcele, njegov otac Milan zadužen je za održavanje poljoprivredne mehanizacije, dok se Radivoj bavi administrativnim, menadžerskim i marketinškim poslovima.

Adama Sultan 1120x180

Rasadnik „Dorijat“ iz Iđoša, koji se prostire na 12 hektara, godišnje proizvede oko 150 hiljada različitih vrsta sadnica, poput topole, hrasta, bagrema, jasena, ali i ukrasnih sadnica. Uz pomoć dece, je podigao više tzv. školskih šuma sa ukrasnim drvećem i šibljem, u Kikindi i okolnim selima, na šta su Lagundžini najponosniji. Inovativnost im je, kako naglašava ovaj ambiciozni poljoprivrednik, imperativ u proizvodnji. Svake godine investiraju u povećanje parcela, u obnovu sistema za zalivanje i mehanizacije.

PROČITAJTE I...  Jesenja sadnja voća bolja od prolećne, a ovako se pravilno obavlja

Ekološki vid proizvodnje

U rasadniku „Dorijat“ se primenjuje mehaničko uništavanje korova, da bi se izbegla primena herbicida, pesticida, insekticida pošto su se odlučili za ekološki vid proizvodnje. Gotovo sav organski, biorazgradivi otpad iz rasadnika se kompostira, jer su svesni brojnih prednosti tog procesa.

galenika pylon 1120x85

2022-ga godina im je bila izuzetno izazovna, na raznim poljima. Ni njih nisu zaobišli problemi poput poskupljenja goriva, repromaterijala, kao i radne snage, a ni vremenske prilike im nisu bile  naklonjene, suša im je drastično smanjila prirast biljaka.

Novčana nagrada od 300 hiljada dinara, koju je Radivoj dobio za titulu najboljeg mladog poljoprivrednika, više je nego dobrodošla, i biće investirana u unapređivanje proizvodnje. Budući da je strastveni planinar, visine su mu veliki izazov, a u poslovnom smislu, voleo bi da dosegne još veće uspehe.

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornik: Radivoje Lagundžin, rasadničarska proizvodnja iz Iđoša

Prethodni tekstZaštita uljane repice od vaši
Sledeći tekstEU daje milion evra za unapređenje srpskog tržišta mesa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime