Evropska komisija traži od Srbije da povuče uvozne takse na mleko

0
34
mleko
Foto: Pixabay

Evropska komisija traži od Srbije da povuče uvedene prelevmane na uvoz mleka i mlečnih proizvoda, navodi se u pismu upućenom premijerki Srbije Ani Brnabić, potvrđeno je za N1 u Evropskoj komisiji.

Adama Asorbital 1120x180

Kako piše N1, Evropska komisija poslala je pismo Ani Brnabić u kojem je izrazila zabrinutost zbog raznih trgovinskih ograničenja koje je Srbija uvela proteklih meseci, uključujući nedavno uvedene prelevmane – uvozne takse – na mleko i mlečne proizvode.

Srbija, naime, nije konsultovala EU pre uvođenja prelevmana, te Evropska komisija poziva da se povuku te restriktivne mere. “Srbija nije ispunila obaveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, jer nije konsultovala EU pre uvođenja tih mera i nije dala zadovoljavajuće opravdanje za njihovo uvođenje”, potvrđeno je u Evropskoj komisiji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

U pismu se Srbija poziva da uvedene mere povuče i ukazuje se da su neopravdano uvedene nove trgovinske restrikcije kršenje uslova iz Uredbe 1215/2009 i izmenjene Uredbe 2020/2172. Vlada Srbije usvojila je 17. februara odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana od 15 dinara po litru mleka i od 30 dinara po kilogramu za sedam vrsta sireva – ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda.

PROČITAJTE I...  Uzgoj krava i proizvodnja mleka: Samo u poslednjem obračunu ima računice

Poljoprivrednici su na uvođenje uvoznih taksi reagovali pozitivno kada je reč o mleku, ali i dalje traže uvođenje značajno većih prelevmana za kačkavalj i tvrde sireve – deset puta većih od postojećih.

Adama Tomigan XL 1120x180

Proizvođači mleka nastavili su proteste, pa su u petak, 10. marta blokirali most u Šapcu, zahtevajući da se premije za mleko podignu na 20 dinara, da se subvencije povećaju na 40.000 dinara po grlu, uvedu prelevmani na uvoz gotovih mlečnih proizvoda i da se utvrdi garantovana otkupna cena mleka.

Izvor: N1 / Agronews

KWS banner 728x90
Prethodni tekstSELSEM sorte SOJE za sigurne i visoke prinose i u godinama koje nisu povoljne
Sledeći tekstISHRANA JAGNJADI – ŠTA JE VAŽNO

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime