Proizvođači mleka ponovo blokirali most u Šapcu

0
137

Dok su predstavnici dela proizvođača mleka u Srbiji zadovoljni postignutim dogovorima sa državom, i smatraju da je napravljen pomak ka stabilizaciji cene sirovog mleka, članovi Udruženja proizvođača mleka „Naše mleko – Mačva“ i Udruženja za spas i opstanak srpskog sela Zapadne Srbije, kažu da se ni ovoga puta nisu pomerili sa mrtve tačke. Svoje nezadovoljstvo izrazili su dvočasovnom blokadom Novog Mosta na Savi kod Šapca.

Adama Asorbital 1120x180

Jedan od učesnika protesta, Slobodan Brkić, koji na svom imanju ima četrdesetak krava, za emisiju „U našem ataru“ kaže da država, nažalost, ne prepoznaje ništa osim protesta, i jedino nakon iskazivanja bunta, stočari su bili pozivani na razgovore, inače su nevidljivi za nadležne u Ministarstvu.

Izlazak na ulice nije hir poljoprivrednika, već vapaj za pomoć

Poslednji razgovori sa premijerkom Srbije i  predstavnicima nadležnog Ministarstva, bili su, kako kaže Milan Pajić, iz Udruženja proizvođača mleka „Naš„ mleko – Mačva“, sve samo ne konstruktivni. On tvrdi da ponuđena rešenja ministarke i Vlade, nisu dobra, i da neće dugoročnije rešiti nagomilane probleme u mlečnom govedarstvu.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Proizvođači ne žele da idu „grlom u jagode“, i da svesno rade sa gubitkom, a većina farmi u tom delu Srbije su u tolikim gubicima, da i kada bi rasprodali svu stoku, ne bi mogli da pokriju minuse. Pajić kaže da je situacija u mlekarstvu poput fudbalske utakmice, da se igraju produžeci, i da se samo čeka da sudija svira njen kraj.

Stočarima je prekipelo, potrebna su sistemska, a ne polovična rešenja

Proizvođač iz sela Glušci u opštini Bogatić kaže da su tamošnji proizvođači davno izgubili poverenje u nadležno Ministarstvo, koje, kako je naveo, umesto da ih motiviše i pomaže u svakodnevnom radu, radi protiv njih. Dok se ne budu rešili gorući problemi, a koje su oni izneli u svojim zahtevima, neće moći da se radi ni na sistemskim, korenitim promenama. Po njegovom mišljenju, pre donošenja bilo kog pravilnika ili uredbe, moraju da se konsultuju udruženja poljoprivrednika, koja, ipak, najbolje poznaju kakvo je stanje na terenu.

1120x180px

Da je situacija u mlečnom govedarstvu teška i ozbiljna, na svojoj koži najbolje osećaju primarni proizvođači. Saglasni su sa svim zahtevima mačvanskih proizvođača, ali je njihovo lično prisustvo na protestima izostalo. Na skupu se okupilo svega oko dve stotine proizvođača, koji su i po kiši branili svoje stavove.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja meda u Mačvi

Problemi se i dalje guraju pod tepih, država ima samo izgovore, daleko je rasplet

Dejan Trajković, član Asocijacije proizvođača mleka, koji je jedan od najvećih individualnih proizvođača mleka u Srbiji, kaže da su više puta pregovarali sa državom, tražeći da se premija za mleko sa deset dinara po litri mleka podigne na dvadeset, subvencije po grlu sa 25 hiljada na 40 hiljada dinara, i da se domaće tržište zaštiti prelevmanima na uvoz mleka i sira iz svih zemalja, ali da je država samo delimično ispunila njihove zahteve.

Adama Soratel 1120x1080

Trajković je bio učesnik svih dosadašnjih pregovora, koji suštinski i nisu bili pregovori, već je, kako ističe, jedna strana iznela svoje zahteve, dok je druga, tj. država odbijala svaki od njih, uz izgovor da su oni nerealni i neizvodljivi. Dejan kaže da se stiče utisak da ih država opstruiše i da ne želi da rešava njihove probleme, i da je razočaran povratnim informacijama, koje su, kako je rekao čista demagogija.

Ako je država mogla da ograniči cenu goriva, mesa, i mleka u prodavnicama, sigurno bi mogla i da odredi neku minimalnu, zaštitnu otkupnu cenu za mleko. A tom merom bi, dodaje Trajković, zaštitili proizvođače u ruralnim, pretežno planinskim predelima, od samovolje tamošnjih mlekara, i bila bi im zagarantovana minimalna cena, što trenutno nije slučaj.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

Na konstataciju ministarke poljoprivrede, da su primarni proizvođači mleka, prerađivači i predstavnici trgovinskih lanaca oduvek bili partneri i da se ta saradnja treba intenzivirati i podići na viši nivo, Trajković odgovara da su to bajkovite priče za javnost. Oni nikada nisu bili partneri, niti će to, po njegovom mišljenju, ikada i biti.

PROČITAJTE I...  Najavljen protest zbog skupog goriva

Mlekare i trgovinski lanci su isključivo profitno orijentisani, samim tim im primarni proizvođači nikada neće biti prioritet, što je i glavni problem, koji bi država trebala što hitnije da rešava.

Adama Tomigan XL 1120x180

Subvencija države od 100 hiljada dinara za svako žensko tele je zakasnela mera

Subvencija od 100 hiljada dinara za svako žensko tele je trebala još davnih dana trebala da bude uvedena kao mera države, smatra Trajković. Kako ističe, stočni fond se ne može razvijati populistički, na televiziji, jer nijedan farmer sa iole zdravom logikom, nema nameru da kupuje telad, junice, da bi produžavao sebi agoniju, kada već godinama posluje sa gubicima.

Dalje ignorisanje nagomilanih problema i alarmantne situacije u mlečnom govedarstvu, dovešće do još većeg pada stočnog fonda, jer će proizvođači biti prinuđeni da izađu iz te branše, a ko jednom napusti tu proizvodnju, nikada više joj se ne vraća.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Prekomerni uvoz sireva

Predstavnik proizvođača mleka iz Banata Vukašin Baćina rekao je da se proizvođači mleka suočavaju sa problemom uvoza sireva i traže od Vlade i ministarstva da trgovinskim lancima ograniče marže na mlečne proizvode.

„Napominjem da trgovinski lanci masovno prestaju da kupuju sireve od naših mlekara i prelaze na kupovinu sireva od uvoznika. Mlekare su primorane da ulaze u kašnjenje sa isplatom mleka kao i u kašnjenje sa isplatom plata zaposlenima“, navodi Vukašin Baćina za Tanjug. Takođe, naglasio je, mlekare će biti primorane da otkazuju otkup mleka.

Adama Maxentis 1120x1080

Nesloga stočara kontraproduktivna

Trenutnu situaciju dodatno otežavaju i nesloga i nejedinstvo među proizvođačima mleka u Srbiji, koji, najčešće na društvenim mrežama, ili preko medija, jedni drugima upućuju teške reči. Na komentare i prozivke pojedinih proizvođača, da su njihovi protesti politički instruisani, Slobodan Brkić kaže da, za razliku od predstavnika koji ih prozivaju, oni već godinu dana nemaju pristup državnim medijima, uprkos činjenici da imaju veću snagu od njih.

PROČITAJTE I...  Mlečno govedarstvo – cena mleka niska, premije kasne

I dok se na društvenim mrežama lome koplja, javnosti je „ispod radara“ prošla činjenica da su pojedine mlekare već spustile otkupne cene mleka, a pojedine su i prestale sa otkupom mleka od proizvođača. Brkić kaže da imaju informaciju da pojedine mlekare drže monopol, i da imaju zakupljeno i do 70 posto rafova u hipermarketima, a postavlja se pitanje koja je tu uloga države.

Poljoprivrednici će tražiti prijem kod predsednika države

Protest mačvanskih proizvođača mleka, koji je bio drugi takav skup nakon održanih pregovora u Beogradu, je protekao bez incidenata, propuštana su kola Hitne pomoći i vozila u kojima su bila mala deca. Borba se, kako poručuju iz Asocijacije proizvođača mleka, nastavlja.

Iako su protesti za sada jedini način da njihovi problemi odjeknu u javnosti, proizvođači neće odustati ni od daljih pregovora, a sledeći korak im je da se obrate predsedniku Aleksandru Vučiću, kod koga će tražiti prijem, nakon čega će biti poznato hoće li domaća proizvodnja biti na respiratoru ili će joj biti udahnut novi život.

Prethodni tekstPrimenite ovo i CVEĆE U VAZI će NEDELJAMA DUŽE da TRAJE
Sledeći tekstGoltix Titan i nova tehnologija u zaštiti šećerne repe

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime