Farmeri se žale na pad cene tovljenika, šta se dešava?

0
1884
Agrosaveti - Farma svinja Cantavir 02

Farmeri koji se bave tovom svinja žale se da je pojeftinila živa mera tovljenika, a kao krivca navode uvoznike svinjetine, koja se, kako kažu, uvozi mahom iz Španije. Predstavnici  udruženja proizvođača svinja kažu da se treba strpeti 10 do 15 dana da bi se videlo da li su svinje jeftinije zbog slabije potražnje u mesarama ili uvoza svinjetine.

Spyrale Adama 1120x1080

Kilogram žive mere tovljenika kreće se trenutno oko 230 dinara bez PDV-a, dok je pre dva meseca živa vaga bila skoro 300 dinara sa PDV-om. Istovremeno, cene svinjetine u marketima i mesarama ostale su skoro nepromenjene.

Farmeri opet prave gubitke

Prema rečima velikog farmera iz Laćarka Bore Šuljmanca, zbog pojeftinjenja svinja za 15 odsto farmeri opet prave gubitke, doduše ne velike. ”Opet radimo bez zarade, neki su u blagim gubicima a neki na pozitvnoj nuli, dok su cene žitarica i uljarica sada znatno jeftinije nego što su bile prošle godine. Ipak, stočna hrana je i dalje je skupa, nije pojeftinila onoliko koliko bi trebalo, odnosno 30 do 40 odsto. Fabrike stočne hrane neće da spuste cene iz njima poznatih razloga i to nam otežava tov, uz već prusutnu afričku kugu zbog koje, iako nemamo zaraženih svinja, ne možemo da ih prodajemo, pošto kuge ima u gazdinstvima koji se ne bave profesionalno tovom”, objašnjava Šuljmanac.

PROČITAJTE I...  Cene prasadi u padu na području Smedereva i Vranja | Cene stoke i stočne hrane

Kako navodi, uvoznici su dobili uvozne kvote za tri meseca u ovoj godini i svi su odjednom požurili da što pre kupe svinjetinu iz inostranstva i ispune uvoznu kvotu, umesto da su sukcesivno uvozili meso i tako i stočarima olakšali prodaju tovljenika. ”Sada, pošto je uvoz svinjetine u toku, klaničari ni ne traže tovljenike, a čim se svinje ne traže i cena se spušta”, napominje Šuljmanac.

Sad je mudrost biti strpljiv

S druge strane, predsednik Unije proizvođača svinja Srbije Vladimir Talić kaže da zbog pojeftinjenja žive vage svinja ne bi trebalo dizati buku već biti strpljiv.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

”Trenutno je mrtva sezona kada potrošači posle praznovanja prave pauzu u konzumiranju mesa i zato treba sačekati još deset do 15 dana kako bi se videlo šta je posredi – da li su svinje jeftinije zbog slabije potražnje ili zbog uvoza svinjskog mesa. Ukoliko se ustanovi da su svinje jeftinije zbog uvoza, udruženja će reagovati kod Ministarstva poljoprivrede. Prošle godine uvoz je bio kontrolisan zahvaljujući razumevanju ministarstva sa kojim sarađujuju udruženja proizvođača svinja u nameri da farmeri svinja ne prave gubitke već, naprotiv, uvećavaju stado”, navodi Talić.

PROČITAJTE I...  PRVI PUT u Srbiji – proizvodnja BRAŠNA od INSEKATA kao alternativa za životinjsko hranivo

Izvor: Agronews / Dnevnik

Prethodni tekstBurska koza, koza budućnosti!
Sledeći tekstUputstvo za podnošenje zahteva za povrat akcize za gorivo

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime