Srđan i Ivana Erak su mladi bračni par koji je imao priliku da ode u inostranstvo, ali su srcem i dušom izabrali da ostanu u Srbiji. Umesto gradske vreve i života u stranoj zemlji, odlučili su da se vrate u Ivanino rodno selo Kuzmin, nedaleko od Sremske Mitrovice. Njihova porodica se generacijama bavi stočarstvom i ratarstvom, a onda su ih, jednog dana, gosti iz Beograda inspirisali da svoje domaće, suhomesnate proizvode ponude i širem tržištu. Tako je, kako Srđan kaže, sve počelo – iz ljubavi prema tradiciji i kvalitetnoj hrani.
Kvalitetno meso kao osnova dobrog proizvoda
Na njihovoj farmi trenutno se uzgaja oko 350 svinja rase landras i jokšir, koje su poznate po visokoj mesnatosti i odličnom kvalitetu mesa. To je ključno za proizvodnju vrhunskog kulena, kobasica i slanine.
„Mesnatost svinja je od presudnog značaja, jer se posebno kulen pravi od buta i krmenadle. Mi prasiće kupujemo kada imaju između 15 i 20 kilograma, a zatim ih tovimo do oko 130 kilograma pre nego što ih preradimo“, objašnjava Srđan.
Kako bi osigurali vrhunski kvalitet mesa, svinje hrane pretežno kukuruzom sa svoje njive. Kada domaći kukuruz nije dovoljan, dokupljuju hranu, ali uvek vode računa o tome šta njihove životinje jedu. Takav pristup garantuje da su krajnji proizvodi iz „Čarolija iz pušnice“ autentični i vrhunskog ukusa.
Selo sa najboljim kulenom na svetu
Pod brendom „Čarolije iz pušnice“, porodica Erak proizvodi kulen u kati, kulen u štapu, suve sremske kobasice i slaninu. Sve je pravljeno po tradicionalnoj recepturi, od najkvalitetnijeg mesa i uz dodatak samo nekoliko osnovnih začina – kuhinjske soli, aleve paprike, belog luka i bibera.
„Pravimo ih strpljivo, onako kako su to radile naše bake i deke. Najlepše je kada kupci prepoznaju taj trud i pričaju o našim proizvodima s oduševljenjem“, kaže Srđan sa osmehom.
Na ulazu u selo Kuzmin stoji tabla na kojoj piše da je to selo sa najboljim kulenom na svetu, a Srđan ponosno objašnjava šta ga to čini posebnim.
„Sremski kulen je poznat po tome što se pravi isključivo od buta i krmenadle, a od začina koristimo samo so i alevu papriku. Naš kulen je blago pikantan, ne previše ljut, jer kupci takav najviše vole.“
Više od posla
Kupcima Srđan i Ivana preporučuju da dođu u Kuzmin, obiđu farmu i pušnicu, te se sami uvere u kvalitet i način proizvodnje.
Što se tiče konkurencije na tržištu, Srđan kaže da je dobro kada ima zdrave konkurencije: „Dobro je kada postoji zdrava konkurencija, a u ovom poslu je uglavnom tako. U našem selu se svi poznajemo i razmenjujemo iskustva, što je jako lepo.“
Hrana je budućnost, kaže naš sagovornrik, a mladima poručuje da razmisle o bavljenju poljoprivredom.
„Ako imate baku, deku, roditelje na selu ili želju da započnete nešto svoje, uz pomoć državnih subvencija možete da pokrenete poljoprivredni posao. Ako radite kvalitetno i s ljubavlju, život na selu može biti i ispunjen i uspešan.“
Prilog možete pogledati na sledećem linku:
Pogledajte iskustva drugih koja mogu pomoći i vama!
Facebook Agrosaveti stranica posvećena poljoprivredi i svim informacijama vezanim za nju.
Prati emisiju „U našem ataru“ koja se emituje već 21 godinu.
Svake nedelje donosimo vam sveže informacije o iskustvima poljoprivrednika iz cele Srbije
na youtube kanalu Vertigo produkcije.











