Burska koza, koza budućnosti!

0
220

Bursku kozu retko možete naći u Vojvodini i Srbiji.  Nastala je ukrštanjem evropskih i afričkih rasa i kod njenog stvaranja korišćena je dugogodišnja selekcija na kvalitetu mesa, zbog čega se odlikuje velikom mesnatošću. Vasa Zlokolica iz Žablja jedini kod nas ima umatičena grla ove rase.

Adama Maganic 1120x180

„Razmišlljao sam šta da držim na ovom praznom imanju. Ideju sam dobio gledajući Youtube, koze su mnogo lakše za držanje nego ovce a i jedinstvene su kod nas“, kaže naš sagovornik.

Burska koza – tovna rasa

Burska koza, je poreklom iz Južne Afrike, od nje je iskoristivo jedino meso, jako ukusno, bez loja i mirisa. Mleko imaju samo dok doje jariće.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Naš domaćim sa svojim ljubimicama je u fazi matičenja koje je i prvo u Srbiji ove vrste. Ova tovna rasa koza je bila mesnatija od do tada poznatih, pa se radilo na oplemenjivanju i stvaranju soja pogodnog za farmsko gajenje.

Jare se tri puta u toku dve godine

Zbog duže sezone parenja, burske koze se jare tri puta u toku dve godine, zbog čega su takođe cenjenije među odgajivačima. Na svet donose prosečno dva jareta.  Meso je izvanrednog kvaliteta. Ono što iziskuje pažnju jeste da ih je potrebno zatvoriti dve do tri nedellje u boksove pre jarenja i tamo ostaju još malo dok mladi ne ojačaju

galenika Plavo ulje 1120x180

Nedavno je prodao oko deset grla pa Vasina farma sada broji oko 40 burskih koza. Za Bursku vrstu koze kažu da je koza budućnosti, zaključuje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Kozarstvo u Srbiji - izbor rase koza

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Adama Forapro 1120x180

Sagovornik: Vasa Zlokolica iz Žablja, uzgajivač burske koze

Prethodni tekstUspešna proizvodnja povrća počinje od kvalitetnog rasada
Sledeći tekstFarmeri se žale na pad cene tovljenika, šta se dešava?

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime