Inicijativa za podelu vaučera za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača

0
454
dzem sljiva
Foto: Pixabay

Udruženje „Moja Srbija“ poslalo je Vladi Srbije inicijativu da se podele vaučeri za kupovinu domaćih proizvoda malih proizvođača.

Spyrale Adama 1120x1080

U Srbiji ima veliki broj poljoprivrednih gazdinstava koja mogu da proizvedu kvalitetne domaće proizvode. Milan Ristić iz udruženja „Moja Srbija“ smatra da je neophodno da se podstiče domaća proizvodnja zasnovana na sopstvenim resursima, posebno u vreme kada svima preti velika ekonomska kriza. Njihova ideja je inspirisana turističkih vaučerima koji su tokom 8 godina značajno povećali promet u domaćem turizmu.

Višestruka korist

U ovu akciju su se najviše uključila poljoprivredna domaćinstva koja se nalaze u nerazvijenim seoskim sredinama. Ukoliko bi se izdvojila sredstva iz budžeta Srbije i subvencionisala kupovina njihovih proizvoda, to bi pokrenulo i razvoj oblasti u kojima žive i rade, a samim tim bi se i mladi više interesovali za život u tim sredinama, gde bi mogli da rade i zarade.

Važno je znati da se domaća proizvodnja zasniva gotovo sto odsto na domaćim resursima i sav novac bi ostao u Srbiji i za kratko vreme vratio u državni budžet, ističe Ristić. Opet, to ima veze i sa domaćim turizmom, jer je domaća hrana njegov neraskidivi pratilac.

PROČITAJTE I...  IPARD podsticaji: U februaru javni poziv za kupovinu traktora

”Građani Srbije bi dobili mogućnost da kupe veće količine željenih domaćih proizvoda, razvilo bi se tržište kvalitetnih proizvoda malih proizvođača, što bi u perspektivi rezultiralo uključivanjem i naše dijaspore i povećanim izvozom, a državni budžet ne bi trpeo velike izdatke, jer bi sva uložena sredstva ostala u opticaju u Srbiji i veoma brzo bi se kroz poreze i doprinose vratila u državnu kasu”, naveli su iz udruženja ”Moja Srbija”.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Izvor: Beta

Prethodni tekstPK Zlatibor povećao otkupnu cenu mleka
Sledeći tekstVrbički beli luk jedinstvenog ukusa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime