Ko će biti stavljen u pasivan status i šta sa dugovanjima za PIO

0
278
traktor
Foto: Vertigo produkcija-U našem ataru

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković sastala se juče u Vladi Srbije sa predstavnicima poljoprivrednih udruženja kako bi zajednički razjasnili proces stavljanja poljoprivrednog gazdinstva u pasivan status, a teme su bile i rešavanje dugova prema PIO fondu i kreditna podrška za poljoprivredna gazdinstva. 

Spyrale Adama 1120x1080

Uslovi za stavljanje gazdinstva u pasivan status

Ministarka Tanasković je istakla da do sada Uprava za agrarna plaćanja ni jedno gazdinstvo nije stavila u pasivan status, a već izdata rešenja za pasivan status nisu konačna i dozvoljeno je pravo žalbe u zakonom propisanom roku. Tanasković je precizirala da će svaki slučaj biti posebno preispitan i da će nakon dodatne inspekcijske kontrole biti donete konačne odluke o stavljanju u pasivan status gazdinstava.

Tanasković je ponovila da će u pasivan status biti stavljeni isključivo oni koji su pokušali da lažno predstave faktičko stanje, a cilj ovakvih mera je uređenje sistema i obezbeđivanje toga da novac dobiju pravi poljoprivredni proizvođači. Poljoprivrednici koji su napravili grešku prilikom prijavljivanja setvene kulture, dobiće samo obaveštenje i imaće dovoljno vremena da isprave podatke.

LIBRETO 1120x180

Ministarka je još jednom napomenula da prilikom donošenja odluke o određivanju pasivnog statusa Uprava za agrarna plaćanja u obzir uzima stanje u Registru poljoprivrednih gazdinstava koje je sam proizvođač popunio kao i inspekcijski zapisnik koji potvrđuje faktičko stanje na terenu nakon što su satelitski snimci pokazali suprotno stanje na terenu u odnosu na prijavljeno u Registru. 

PROČITAJTE I...  Ratarstvo uz podsticaje iz dve države

Dugovanja prema PIO fondu

Kada je reč o pitanju dugovanja poljoprivrednika prema PIO fondu Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na pronalaženju rešenja i u prethodnom periodu je održan niz sastanaka sa predstavnicima PIO fonda, Poreske uprave i  Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Kako bi se izašlo u susret poljoprivrednim proizvođačima i pronašlo prihvatljivo rešenje ovog problema trenutno se razmatra mogućnost da se poljoprivrednicima odobri reprogram odnosno da im se odobri odlaganje plaćanja dugovanog iznosa na rate, do 60 meseci, a poljoprivredniku koji bude redovno izmirivao dospele obaveze koje su odložene, uključujući i svoje redovne obaveze u skladu sa zakonom biće otpisan deo kamate.

Kreditna podrška

Na sastanku je bilo reči i o kreditnoj podršci za poljoprivrednike i ministarka je objasnila da je Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja prava na kreditnu podršku stupio na snagu 3. februara. Trenutno je u toku postupak potpisivanja ugovora između Ministarstva poljoprivrede, Trezora i  komercijalnih banaka, a očekuje se da će taj postupak biti okončan u narednim danima.

Za te namene ove godine u budžetu je opredeljeno 1,2 milijarde dinara, a rok za podnošenje zahteva za tu vrstu kredita biće 15. oktobar 2024. godine.

PROČITAJTE I...  Pogledi na AGRAR: Stanje u sektoru proizvodnje mleka

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede

Prethodni tekstBalkanski magarac zlata vredan
Sledeći tekstOstanak MLADIH na SELU, uzgoj OVACA i konja LIPICANERA

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime