Ostanak MLADIH na SELU, uzgoj OVACA i konja LIPICANERA

0
77

Stevan Bekvalac odlučio je da mu životni poziv bude poljoprivreda i uzgajanje životinja. Na gazdistvu svojih roditelja za sada ima konje, svinje, ovce, goveda i u planu mu je da širi broj grla, jer kako kaže – ostaje na selu. Ovako sve to izgleda… 

Adama Maganic 1120x180

U gazdinstvu porodice Bekvalac iz Kaća, četiri sina, otac i majka svi u istom poslu. Kako kaže jedan od sinova u šali, neko više-neko manje.

Ljubav prema konjima , naročito lipicanerima, nasledio je od dede, koji mu je i prvi poklonio jednog takvog. Kako se porodica širila, svaki od sinova, njih četvorica, dobijao je po konja. Lipicaneri su se množili i tako da sada nadomak Novog Sada imamo jednu malu ergelu ovih gracioznih životinja.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Lipicaneri su otporni na zimu, druželjubivi i vole pažnju

Telo lipicanera odlikuju jaka i snažna leđa, čvrste sapi i visoko nasađen rep. Visokom i gracioznom hodu pogoduje duga lopatica i kratka podlaktica. Zglobovi su razvijeni sa čvrstim tetivama i kopitima. Snažne i koščate noge, jaka i oštra dlaka grive i repa, ovoj rasi daju posebnu gracioznost i elegantnost. Prosečna visina iznosi 154 cm, a težina oko 500 kg.

PROČITAJTE I...  Najavljena skupština udruženja odgajivača ovaca Srbije

Stevan kaže da su ovi konji vrlo otporni na hladnoću i zimu. Ono što im je potrebno svakodnevno su timarenje i pažnja. Lipicaneri su druželjubiva rasa, prijateljski nastrojena za dresuru i jahanje, dodaje on

galenika Plavo ulje 1120x180

Mlađani Stevan Bekvalac nas je upoznao sa ovom rasom konja te ispričao da se lipicaneri  svrstavaju u vrlo poznatu i traženu rasu. Datiraju  iz davne 1580. godine. Lipicaner je nastao ukrštanjem slovenskog kraškog, napolitaskog, španskog i arapskog konja. Ergela za uzgoj ove rase nalazila se u mestu Lipica, u Sloveniji, odakle ova rasa konja i vodi poreklo. Stevan dodaje  da mu je od velike koristi i stečeno znanje koje nosi iz škole.

Porodica Bekvalac od kultura seje soju, ječam, kukuruz, detelinu i krompir, zaokružili su proizvodnju  te ne kupuju hranu za životinje.

Adama Forapro 1120x180

Bogatstvo i lepotu Kaća ali i okolnih mesta, Vojvodine i Srbije čine pored jesenjih živopisnih krajolika, pašnjaka i njiva  i porodice. Jedna od njih je i porodica Bekvalac koja na ponos odgaja četiri sina i kojima je budućnost ostanak na selu, na svojoj zemlji.

PROČITAJTE I...  Stočarsko domaćinstvo u selu Guberevac

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

BioPlug 728x90px

Sagovornici: Jelena i Stevan Bekvalac, stočari iz Kaća

Prethodni tekstKo će biti stavljen u pasivan status i šta sa dugovanjima za PIO
Sledeći tekstRazdvojeni zahtevi za podsticaje po hektaru, povraćaj akcize i sertifikovano seme

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime