Buđenje ranog proleća – nova pčelarska sezona

0
172
Agrosaveti nova pcelarska sezona
Timac AGRO

Nova pčelarska sezona je pred pčelarima. I ove zime je bilo toplog vremena kada to kalendarski nije predviđeno, pa je nakon toga usledilo zahlađenje sa temperaturama ispod nule, međutim, u kikindskim pčelinjacima nema većih problema, kaže predsednik tamošnjeg Udruženja pčelara, Saša Čolak.

Coltrane 1120x180

“Po mojim saznanjima nije bilo gubitaka koji bi se mogli smatrati problematičnim. Tu i tamo je neki procenat stradao, kao i svuda tokom zime, kod mene konkretno oko 5-6%. Zadovoljan sam kako su prezimile. Mi pčelari smo skloni da filozofiramo. Milioni godina stoje iza tih pčela, znaju one vrlo dobro šta im odgovara i kako da se ponašaju. Naravno da bi bilo najbolje da je zima zima, da je proleće proleće, ali bez obzira na taj prilično dug topao talas krajem februara, pa hladan, ne vidim da ima većih problema, ako smo sve uradili kako treba krajem leta i jesenas.” – kaže Čolak.

Dakle, sa velikim entuzijazmom se ulazi u novu sezonu. Uveliko je krenula dženarika, ili kako je ovde u Banatu zovu ringlota koja je bukvalno okitila Banatsko Veliko Selo. Prva ozbiljnija paša stiže već za 20-ak dana, a to je uljana repica.

Vertigo CC3 728x90

“U ovom trenutku je krenula ringlota, prskulja, dženarika, kako je ko zove. To je prva paša koja potera pčele da rade. Onda je tu maslačak, pa rano livadsko cveće. Prva ozbiljnija paša koja ovde sledi za 20-ak dana je uljana repica. Kao što se u pesmi kaže “buđenje ranog proleća”, svima nama tada zaigra nešto oko srca, nama pčelarima posebno. Svi mi jedva čekamo upravo ovaj period da izađemo, da se družimo sa pčelama. Svi smo sada puni elana, ushićenja i volje, sve dok još nema otrova, to je onda neka ružnija priča.” – dodaje naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Pčelarstvo porodice Petrović u selu Skrađani

TRAŽIMO SAMO DA SE POŠTUJE ZAKON

Ali tu priču svakako valja spomenuti, jer je ona, na žalost, prateći deo pčelarenja, a posebno se često o njoj pripoveda ovde u Kikindi, pa je tako bilo i prošle sezone.

Web baner Adengo Vertigo 1068x180

“Od 2015. godine pa sve do ove 2021. godine ni jedna sezona mi nije prošla bez trovanja pčela. Nekada sam, devedesetih, vrcao po 87 kilograma meda po košnici, pa dođete do 2015. godine do pozicije da vadite 5-6 kilograma po košnici, onda vam je sve jasno kakva je situacija. Neki kažu nije sve do otrova, ne, samo otrovi. Sve drugo je ponekad, eventualno, ali su otrovi ono što nas uništava.” – smatra Čolak.

Za prošlu godinu naš sagovornik kaže samo “ne ponovila se”, međutim, dodaje da su umorni od kukanja i borbe protiv vetrenjača. Njihov jedini zahtev jeste da se poštuje zakon.

Tekton 1068x180px

“Već nas je sramota da kukamo. I prošle godine smo imali uginuća. Svi su izgubili 20-30% pčela. Nismo imali snage ni da pričamo o tome. Društva su ostala, ali je sezona bila izgubljena. Mi samo tražimo da se poštuje zakon: Zabranjeno je prskanje u cvetu. Tačka. Nema dalje.” – ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Apel da se stariji pčelari puste u pčelinjake

NOVA PČELARSKA SEZONA- NOVA NADA

Uprkos brojnim izazovima, kikindski pčelari se raduju novom proleću koje donosi novu nadu da će ove sezone biti pošteđeni trovanja i da će ovaj plemeniti posao ove 2021. godine biti plodonosan i da pčele neće stradati od strane nesavesnih poljoprivrednika, te da će simbioza između ratara, voćara i pčelara konačno zasijati punim sjajem.

Baner merlin Flexx

“Svim mojim kolegama želim dobro zdravlje pre svega, da se čuvaju, da poštuju propisane mere u vezi sa koronom. To im kažem iz ličnog iskustva, nije bilo ni malo naivno. Evo ja sad imam problem kako ću fizički uspeti završiti sve poslove oko pčela, zato čuvajte se. Želim im uspešnu godinu, želim vam lepo vreme i da ne bude trovanja, a sve ostalo će priroda i Bog urediti kako treba.” – dodaje Čolak.

Prethodni tekstZaštita suncokreta od širokolisnih korova, Viballa
Sledeći tekstLažirali kupovinu mehanizacije i ukrali 20 miliona dinara podsticaja

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime