Nacrt agrarnog budžeta za 2024. – Više novca za direktna davanja

0
207
subvencije novac 2
Foto: Pexels

Na sastanku poljoprivrednika iz cele Srbije, odnosno, predstavnika 65 poljoprivrednih udruženja sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković, koji je trajao 6 sati, predstavljen je nacrt agrarnog buđeta za narednu godinu. Šta nam on donosi?

Spyrale Adama 1120x1080

Agrarni budžet za 2024. iznosiće 119 milijardi dinara i, na uštrb mera ruralnog razvoja, sredstva su preraspoređena na direktna davanja, što čini polovinu agrarnog budžeta.

Najviše se potencira na iskorišćenju novca iz IPARD 3 programa koji se raspisuje početkom naredne godine.“U tom cilju, nakon odobrenja projekta 100% avansa biće isplaćeno, s tim da će jedan od uslova za apliciranje na IPARD 3 biti pismo garancije od banke. I takođe, program Svetske banke biće nastavljen i sledeće godine, aktuelan je poziv za agregatore koji je otvoren do 2. februara”, objašnjava Oliver Aleksić, član Upravnog odbora Mladih poljoprivrednika Srbije, koji je prisustvovao ovom sastanku.

Galenika Libreto Vinova loza 1120x180

Dobra vest je ta, da će subvencije po hektaru naredne godine iznositi duplo, odnosno 18.000 dinara. Dodatnih 17.000 dinara dobiće poljoprivrednici koji budu koristili sertifikovano seme, a za najviše 100 hektara.

PROČITAJTE I...  Objavljeno kada počinje isplata subvencija po hektaru

U dokumentu koji je Ministartstvo poljoprivrede dostavilo poljoprivrednicima navodi se da je podsticaj za sertifikovano seme ekonomski opravdan, jer njegova primena obezbeđuje veće prinose, sprečava širenje bolesti i omogućava da se sortni potencijal razvije u potpunosti.

Neisplaćene subvencije

Ministarstvo poljoprivrede obećalo je da će dostaviti poljoprivrednicima brojeve gazdinstava kojima nisu isplaćena sredstva iz mera ruralnog razvoja i direktnih davanja. Njih je oko 11.000, a kako bi do kraja godine dostavili nedostajuću dokumentaciju i dobili subvencije.

Zaštita domaće proizvodnje

Ministarstvo poljoprivrede u dokumentu je obećalo da će nastaviti sa pojačanom kontrolom uvoza poljoprivrednih prehrambenih proizvoda kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

”Novi sistem kvartalnih dozvola za uvoz mleka i mlečnih proizvoda dao je rezultate u ovoj godini i u 2024. planiramo da ga unapredimo kroz dodatnu primenu i za polu-biljne sireve. Na ovaj način smo u mogućnosti da brzo reagujemo pri prvim naznakama poremećaja tržišta“, objašnjava se u dokumentu

Pored zaštite od uvoza poljoprivredno prehrambenih proizvoda, kako su dodali, intenzivno se radi na otvaranju novih tržišta i promociji naših proizvoda u inostranstvu. Potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini i usklađivanje izvoznih dozvola otvara nove mogućnosti za naše proizvode na inostranom tržištu, kažu iz Ministarstva.

PROČITAJTE I...  Agrorazvoj: Konkretna pomoć subvencijama i savetima

Nagomilani problemi

Prema rečima Aleksića, poljoprivreda u Srbiji je i dalje socijalna grana dobrim delom, naročito zbog malih poljoprivrednih gazdinstava. Da bi se ona održala treba rešiti mnoge nagomilane probleme – sa PIO fondom, neuređenog poljoprivrednog zemljišta, nasledstva zemlje i na tome treba raditi postepeno da ne bi ugrozili ogroman broj stanovnika naše zemlje.

Izvor: Agronews

Prethodni tekstKada i kako obaviti PRIHRANU PŠENICE
Sledeći tekstBele mrlje na listovima ne moraju da znače napad bolesti

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime