Ratarska proizvodnja u Padini

0
1084
Agrosaveti - Ratarska proizvodnja u Padini 06

U Južnobanatskom okrugu, u opštini Kovačica, posetili smo mesto Padina, u kom se poljoprivreda uglavnom nasleđuje i ratarska proizvodnja prenosi sa generacije na generaciju. Ali nismo se osvrnuli na to kako je nekada bilo ovde, već kako je danas.

Spyrale Adama 1120x1080

Odgovore o tome sa čime se danas sve suočavaju poljoprivrednici ovog kraja, kakve su godine za njima i čemu se ove godine nadaju, potražili smo u razgovoru sa mladim domaćinom, Pavelom Mega.

Agrosaveti - Ratarska proizvodnja u Padini 05

Iako stočarstvo i ratarstvo nasleđuje još od dede i kako kaže to se nikada nije razdvajalo, sa ocem danas nažalost, radi samo ratarstvo. Od rođenja je u poljoprivredi, a njegov utisak je da, ako opstanu ove godine, jer je među najtežima, ostaće zauvek u poljoprivredi. Osim sa aktuelno problematikom koja mori većinu poljoprivrednih proizvođača u Srbiji, u ovom kraju borba je svakodnevna i sa zemljištem i sa stalnom vetrom.

LIBRETO 1120x180

Nasleđena poljoprivredna tradicija

Pavel kaže da nije usamljeni slučaj mladog poljoprivrednika u Padini. Ima dosta mladih proizvođača poput njega, ali mahom sa nasleđenom poljoprivrednom tradicijom. Sa strane iskren je, ne seća se da je iko nov došao i započeo poljoprivrednu delatnost, jer je područje uglavnom ratarsko, a za povrtarstvo ili voćarstvo na koje se mladi inače odlučuju, ovde nema budućnosti.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u Ćirikovcu

Agrosaveti - Ratarska proizvodnja u Padini 04

I pored postojeće problematike sa zemljištem, ni vremenske prilike ne idu često na ruku proizvođačima iz ovog kraja Srbije. Konstantno su, kaže naš domaćin, svi na iskušenju, da li ujutro ustati ili od poljoprivrede odustati. Takva je negde i ova godina za sada.

Agrosaveti - Ratarska proizvodnja u Padini 03

Što se tiče plasmana, tu zaista niko od ratara ovog kraja nema problema, kaže Pavel. Samo u Padini postoji oko 7 dobrih otkupnih mesta sa kojima proizvođači godinama sarađuju. Zadruga takođe nije zamrla, te se poljoprivrednici ovog kraja međusobno pomažu i snalaze. Kao i po pitanju iskustva o tome, kako sa vetrom u onim poljoprivrednim fazama kada ga baš ne bi trebalo biti.

Agrosaveti - Ratarska proizvodnja u Padini 02

Planovi za budućnost

Upravo za kupovinu prskalica porodica Mega iskoristila je svojevremeno i subvencije države. U svoju proizvodnju, u borbi protiv vetra i neprilika svake godine se ulaže. Za konkretne planove za budućnost međutim, Pavel kaže da se nikada ne može sa sigurnošću znati. Šanse i prilike ovde dolaze iznenada.

Agrosaveti - Ratarska proizvodnja u Padini 01

Iako je prošla godina bila kao i za većinu ratara u Srbiji i za Pavela odlična, ova nažalost još uvek ne obećava. Nije međutim još ni došlo do toga da se odustaje, ali naš mladi domaćin kaže da, s obzirom na to da je u poljoprivredi od rođenja uz dedu i oca, svaka nova godina sve mu teže pada da se bori. Ali još ne odustaje.

PROČITAJTE I...  Isplata direktnih subvencija za poljoprivrednike do kraja nedelje

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPčelarska sezona u Despotovcu
Sledeći tekstZaštita uljane repice od štetočina u jesen

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime