Najskuplja setva pšenice u istoriji

0
165
Agrosaveti---setva---psenica---Juzni-Banat---02
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Iz Udruženja „Žita Srbije“ procenjuju da je pšenice zasejano na oko 800.000 hektara, što je nekih 16 odsto više nego prošle godine, kada je bilo posejano 621.000 hektara. Poljoprivrednici kažu da im je ova jesenja setva bila najskuplja do sada.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Iako su površine pod pšenicom veće, manja je primena agrotehničkih mera, a manje se primenilo i veštačko đubrivo i to za 20-40 odsto nego u prošlogodišnjoj jesenjoj setvi.

Kako ističe Sunčica Savović, predsednica Udruženja „Žita Srbije“, u narednih desetak dana će se završiti nicanje, pa će se znati i tačne površine.

Adama Sultan 1120x180

Poljoprivrednicima struka savetuje poljoprivrednicima da kupe dovoljno mineralnog đubriva kako bi ostvarili dobre prinose. Sa druge strane cena đubriva samo raste poslednje dve godine, a NPK đubrivo je poskupelo i do 80 odsto na godišnjem nivou. Osim toga, viša je i cena nafte, semenske robe, itd.

Stručnjaci se ne čude što su povećane površine pod pšenicom, jer je to prvi novac koji poljoprivrednici dobijaju za svoj rad, a od oktobra prošle godine pšenica je poskupela za oko 40 odsto.

pylon galenika jan 023

Poljoprivrednik Jovica Jakšić potvrđuje da je smanjena upotreba veštačkog đubriva, ali se nada da će azotna đubriva i urea da pojeftine, te da će moći na proleće bar malo da nadoknadi. On ističe da je sve toliko poskupelo, da ne bi ništa imali od toga da nisu bacili manje đubriva. Kako kaže, on je na svojim njivama smanjio đubrenje za oko 20 odsto.

PROČITAJTE I...  Fungicid UNIVOQ: Moćna zaštita žitarica od bolesti za visok i stabilan prinos

„Kada bismo krenuli da sabiramo koliko nas košta setva, ne bismo ništa ni radili. A, sada ima mnogo više pšenice na njivama nego ranije, jer se ljudi plaše koliko bi mogli da ih koštaju prolećni radovi. Ovo je sigurno najskuplja setva u istoriji“, zaključuje Jakšić.

KWS banner 728x90

Izvor: Novosti 

Prethodni tekstOve nedelje stočari dobijaju ugovore za sredstva u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede
Sledeći tekstOpšta tehnička pravila rezidbe vinove loze

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime