NAPS: Subvencije za mašine i suncokret još NISU isplaćene

0
139
dug subvencije podsticaji
Foto: Pixabay

Subvencije za kupovinu poljoprivrednih mašina i za suncokret još nisu isplaćene od strane Ministarstva poljoprivrede, a nije poznato ni kolike će biti subvencije po hektaru, kaže predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije (NAPS) Jovica Jakšić.

Adama Asorbital 1120x180

Jakšić je kazao za Betu da je za subvencije za kupovinu poljoprivrednih mašina prošle godine podnelo zahtev 12.500 poljoprivrednika, a da je do sada povrćaj od 50% sredstava dobilo samo 4.000 poljoprivrednika ili oko 30%.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednici su mehanizaciju kupovali svojim novcem, verujući da će im Ministarstvo poljoprivrede vratiti kroz subvencije 50% i sada za prolećnu setvu ne mogu da računaju na taj novac.

Galenika Talisman Skaut 1120x85

Dosadašnji redosled po kome su poljoprivrednici dobili novac, kako je rekao, ne potvrđuje da se isplate obavljaju prema vremenu predaje zahteva.

Jakšić je rekao da poljoprivrednici ne znaju ni da li će subvencije po hektaru ove godine biti 8.000 dinara, za najviše 20 hektara, kao prošle godine.

1120x180px

Istakao je da je država po hitom postupku donela odluku o isplati subvencija za uzgoj šećerne repe, a da kasne ili ih nema za strateške proizvode, kao što su pšenica i kukuruz ili poljoprivredna mehanizacija. On se pita da li je šećer veći strateški proizvod od pšenice.

PROČITAJTE I...  Tov junadi kao razvojna šansa

Subvenije i proizvođači suncokreta

Prema navodima Jakšića, država je po hitnom postupku donela odluku o isplati subvencija za uzgoj šećerne repe, međutim, on smatra da su poljoprivrednici prevareni jer je subvencija data na nižu cenu od prosečne.

Adama Soratel 1120x1080

Prosečna cena suncokreta je, prema njegovim rečima, krajem novembra prošle godine bila iznad 80 dinara po kilogramu, a država je računala 65,20 dinara i na tu cenu isplatila 7,8 dinara subvencije, što je ukupno 73 dinara.

Poljoprivrednik iz Borče Mihailo Milanović rekao je da država mnogim poljoprivrednicima još nije isplatila subvenciju za suncokret, a da njemu duguje 580.000 dinara.

Trifuzo Yeldon Savacoop 1120 x 180 px banera 01

„Ministarska poljoprivrede (Jelena Tanasković) je rekla da će subvenciju za suncokret isplatiti do kraja januara, sada nam kažu da je potrebna još neka dokumentacija i da će nas obavestiti, ali i kraj je februara, a nema nikakvog obaveštenja. Kažnjeni smo dvostruko, visinom subvencije, izgubili smo deset dinara po kilogramu i sada kasni i isplata tog duga“, rekao je Milanović.

Ministarstvo poljoprivrede, prema njegovim rečima, nasilno uvodi digitalizaciju u poljoprivredu iako su ljudi neobučeni i nemaju svi internet, a ne rešava osnovne stvari.

Adama Tomigan XL 1120x180

Izvor: Beta

Prethodni tekstProizvodnja organskog grožđa i vina
Sledeći tekstVrste i tipovi plastenika

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime