Vrste i tipovi plastenika

0
637
plastenik uzgoj povrca
Foto: Galenika-Fitofarmacija

Za proizvodnju povrća u Srbiji koriste se svi oblici plastičnih tunela i plastenika. Osnovna podela je na male, srednje i visoke tunele, kao i na srednje i visoke plastenike, odnosno bi, tri, i multiplastenike (tzv. blok tipove plastenika).

Adama Maganic 1120x180

Mali tuneli

Mali tuneli, obično su visine do 70 cm i širine do 100 cm. Koriste se za dodatno pokrivanje biljaka u većim tunelima i plastenicima u hladnijem periodu godine. U ovim tipovima tunela je veoma komplikovano kontrolisati mikroklimatske uslove i oni su najčešće pod direktnim uticajem faktora spoljašnje sredine.

Pri proizvodnji na otvorenom (lubenice, dinje, krastavac) mini tuneli se koriste samo u početnom delu vegetacije kako bi se biljke odbranile od uticaja niskih temperatura. Sa pojavom viših temperatura mini tuneli mogu predstavljati opasnost i dobar preduslov za stvaranje ožegotina na listovima, pa se zbog toga ukanjaju.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Srednji tuneli

Srednji tuneli, visine su od 160 cm i širine do 350 cm. Karakterističin su za južni deo Srbije i najčešće su namenjeni za proizvodnju paprike i nižih kultura ( salata, spanać, rotkvice). Imaju veoma lošu mogućnost provetravanja, kao i kontrole mikroklimatskih faktora.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja povrća u Sovljaku

Konstrukciono ne moraju biti savršeni, pa se noseća konstrukcija često pravi od drveta, a pokrivaju se i agrilima, pa samim tim ne predstavljaju prave plastenike. Ipak, njihova uloga u očuvanju toplotnog režima je nezamenljiva. U nekim zemljama se ovaj tip tunela koristi za istu namenu kao i mini tuneli.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Visoki tuneli

Visoki tuneli su pojedinačni objektu, visine do 250 cm i širine do 550 cm. Ovi objekti mogu poslužiti za proizvodnju biljaka duže vegetacije. Karakteristični su za okućnice i obično su manje površine. Zbog svoje male zapremine ne mogu da obezbede adekvatne klimatske karakteristike, pa je očuvanje zdravlja biljaka veoma komplikovano. Često dolazi i do propadanja biljaka, upravo zbog neadekvane zaštite.

Srednji plastenici

Srednji plastenici, u odnosu na visoke tunele razlikuju se po visini i to do 360 cm i širini do 800 cm. Ovi objekti imaju uspravne, ili skoro potpuno uspravne bočne strane, sve do krovne krivine, gde krov počinje lučno da savija ka centralnom delu. Zapremina vazduha u ovim objektima je značajno veća, pa su i oscilacije u temperaturi manje. Ovi objekti imaju mogućnost ugrađivanja dodatnih proizvodnih elemenata koji olakšavaju rad.

BTZ 1120x180px

Visoki plastenici

Visoki plastenici, predstavljaju najsavremenija rešenja iz oblasti hortikulture. Jaka konstrukcija omogćava visinu i do 650 cm, dok je širina determinisana širinom noseće (poprečne) grede, odnosno zahtevom kupaca. Najčšće širine ovih lađa plastenika su od 6-11 m. U ovakvim objektima moguće je proizvoditi povrće u celogodišnjem ciklusu proizvodnje.

PROČITAJTE I...  Kako izvući maksimum sa okućnice?

Ovi objekti se mogu koristiti i za hidroponski način gajenja povrća, pre svega zbog svoje visine, jer je u njima moguće primeniti sve zahteve koje postavlja hidroponski uzgoj pojedinačnih kultura.

Adama Forapro 1120x180

Blok tipovi

Blok tipovi objekta predstavljaju međusobno povezane plastenike, bez pregradnih zidova, u cilju povećanja zapremine i korisne površine objekta. Ovakvi objekti su osnova za razvoj plasteničke proizvodnje, a njihov značaj se ogleda i kroz mogućnost postepenog povećanja površina.

Prethodni tekstNAPS: Subvencije za mašine i suncokret još NISU isplaćene
Sledeći tekstJELA i lekovite iglice

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime