Naredne godine nova pravila za proizvođače mleka

0
428
mleko
Foto: Pixabay

Prema izmenjenom Pravilniku o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani, nivo dozvoljenog aflatoksina u mleku naredne godine moraće da bude manji. Za proizvođače mleka koji još nisu uskladili svoju proizvodnju sa ovim Pravilnikom znači da će morati da porade na kvalitetu, pre svega stočne hrane.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku, prema izmenjenom Pravilniku o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani, od 1. decembra 2022. godine, umesto dosadašnjih 0,25 miligrama po litru u sirovom, termički obrađenom i mleku za proizvodnju mlečnih proizvoda biće dozvoljeno maksimalno 0,05 mikrograma.

Svi koji nisu do sada uskladili svoju proizvodnju ovom smanjenju, moraće da obrate pažnju i koriguju ishranu stoke, jer aflatoksin do mleka dolaze preko kukuruza, odnosno hraniva u kojima se nalazi, kaže za Biznis.rs predsednica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski.

2022 Custodia 1120x1080

Ona je istakla da proizvođači koji sarađuju sa Imlekom neće imati nikakvog rizika, jer već poštuju propise EU i već sada ne prelaze granicu od 0,05 mikrograma po litri aflatoksina u mleku.

Kada je reč o proizvođačima koji sarađuju sa drugim mlekarama, Bugarski navodi da proizvođači treba da obrate pažnju ne samo na kukuruz, već i na silaže.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

Prema njenim rečima, pored proizvođača mleka, u ovom procesu su važni i proizvođači stočne hrane i skladištari. Ona je ukazala na to da pojedina skladišta godinama nisu dobro održava i da je to problem koji ne teba zanemariti.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u selu Varna

Nikad gora situacija za proizvođače mleka

Bugarski podseća da će proizvođači mleka 2022. godinu dočekati u jako lošoj situaciji koja dovodi u pitanje preživljavanje krize. Hrana je za 80 odsto poskupela u odnosu na isti period prošle godine. Struja je, takođe, poskupela, kao i cene lekova, usluga, komponenata… i sve to do neviđenih razmera. Sa druge strane, cena mleka u Srbiji i dalje je ista.

MPS2022 GBaneri

„To što neko od prerađivača podigne cenu za dinar ili dva je smešno, jer nas trenutno ni 20 dinara ne bi spasilo. Čak i da podignu cenu na nivo koji smo tražili – 56 dinara, možda bismo za godinu dana počeli da vraćamo dugove koje imamo kod svojih dobavljača”, navodi Bugarski i dodaje da velike kompanije proizvođačima mleko plaćaju po ceni od 36 do 38 dinara, u zavisnosti od proizvodnje i kvaliteta.

Izvor: Biznis.rs

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstDrvo novca: Nega, opadanje listova i razmnožavanje
Sledeći tekstMajstor za paradajz otkriva kako “bere” profit

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime